Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για "βαριά αμέλεια" κατηγορούν οι ΗΠΑ την ΒΡ

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι FT, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί την ΒΡ για βαριά αμέλεια ως προς την πετρελαϊκή καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Εάν καταδικαστεί, το πρόστιμο αγγίζει τα $21 δισ.

Για βαριά αμέλεια κατηγορούν οι ΗΠΑ την ΒΡ
Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΒΡ καθώς οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σφίγγει τον κλοιό στην πετρελαϊκή εταιρεία αναφορικά με την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει έγγραφα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης σε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης βάσει των οποίων η πετρελαϊκή κατηγορείται για «βαριά αμέλεια και εκούσια κακοδιαχείριση». Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες μπορεί να επιφέρουν πρόστιμο έως 21 δισ. δολ., πέρα από τις αποζημιώσεις που έχει κληθεί να καταβάλει η πετρελαϊκή.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι από τα email μεταξύ των στελεχών της ΒΡ προ του δυστυχήματος υπάρχει «διάχυτη κουλτούρα επιχειρηματικής απερισκεψίας». «Η συμπεριφορά, τα λόγια και οι δράσεις αυτών των στελεχών της ΒΡ δεν θα ήταν ανεκτές σε μία επιχείρηση μεσαίου μεγέθους», αναφέρουν οι δικηγόροι του υπουργείου και συμπληρώνουν: «Παρ' όλα αυτά, τους δόθηκε συγχώρεση σε μία εταιρεία που ασχολείται με μία δραστηριότητα την οποία ο ίδιος ο Tony Howard (ο πρώην διευθύνων σύμβουλος) χαρακτήρισε συγκρίσιμη με την εξερεύνηση του διαστήματος».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v