Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ως και 3ετή ομόλογα"

Επιμένει ο Ρεν στην ανάγκη να έχει η ΕΚΤ τον έλεγχο όλων των τραπεζών της ΕΕ, κόντρα στις διαφωνίες Σόιμπλε. Αγορές ομολόγων με διάρκεια ωρίμανσης κάτω των τριών ετών, δεν είναι κρατική ενίσχυση, υποστηρίζει ο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ως και 3ετή ομόλογα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αγορές ομολόγων που θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και τρία έτη δεν θα καταγράφονται ως κρατική ενίσχυση, ανέφεραν στο Reuters ευρωβουλευτές.

"Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη δεν θα αποτελεί κρατική ενίσχυση" σημείωσε ο κ. Draghi σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mario Mauro και άλλους ευρωβουλευτές.

Ο κ. Draghi μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θηρών.

Σημειώνεται ότι μετά τη διαρροή της δήλωσης του κ. Draghi η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 2,7% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου το νέο σχήμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Κόντρα Βερολίνου - Κομισιόν για την εποπτεία των τραπεζών

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η διαμάχη με επίκεντρο το σχέδιο της Κομισιόν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ. 

Την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας σε άρθρο του στους FT ότι η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί στην εποπτεία των μεγάλων τραπεζών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn, σήκωσε τη Δευτέρα το γάντι από τον Wolfgang Schaeuble, λέγοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εποπτείας όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς και των τραπεζών χωρών της Ε.Ε. που επιθυμούν να είναι μέρος ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.

"Η προσέγγιση μας οραματίζεται ένα φιλόδοξο μηχανισμό με μια σχετικά διευρυμένη κάλυψη, που θα επιβλέπει όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη, με την ΕΚΤ στην καρδία του συστήματος" σημείωσε ο κ. Rehn σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Rehn: Χτίζουμε τη νέα Νομισματική Ένωση

Παράλληλα ο κ. Rehn αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την βαθύτερη ενοποίηση της νομισματικής ένωσης και στην έκθεση του Προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "Προς μια Πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση".

Η εν λόγω έκθεση θέτει τέσσερεις πυλώνες για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, την ενοποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, την ενοποίηση του χρηματοοικονομικού πλαισίου, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής και την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ο κ. Rehn σημείωσε ότι "χρειάζεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα" και αναμένεται μια προσωρινή έκθεση τον Οκτώβριο του 2012 και μια οριστική πριν το τέλος του έτους.

"Η προσωρινή έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, θα επικεντρωθεί στα επιπρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα. Η οριστική έκθεση του Δεκεμβρίου θα εξετάζει τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνθήκης και ποια μέτρα θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη" ανέφερε ο κ. Rehn.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v