Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Η Fed θα δράσει -όταν χρειαστεί

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κύκλου «ποσοτικής χαλάρωσης» αλλά διασκέδασε τις προσδοκίες για άμεσα μέτρα, δηλώνοντας ότι η Federal Reserve θα δράσει «εφόσον χρειαστεί».

Bernanke: Η Fed θα δράσει -όταν χρειαστεί
Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κύκλου «ποσοτικής χαλάρωσης» αλλά ψαλίδισε τις προσδοκίες για άμεσα μέτρα, δηλώνοντας ότι η Federal Reserve θα δράσει «εφόσον χρειαστεί».

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, όπως αποτυπώνονται στην εναρκτήρια ομιλία του στο διεθνές συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Κάνσας, προκαλούν απογοήτευση στις αγορές και περιορίζουν την άνοδο στην Wall Street.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από την «αντισυμβατική» πολιτική της Fed, ο κ. Bernanke δεν έδωσε σινιάλο για άμεση νομισματική χαλάρωση.

«Είναι σημαντικό να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο, ειδικά στην αγορά εργασίας… Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες και τα όρια των νομισματικών εργαλείων της, η Federal Reserve θα παράσχει πρόσθετη στήριξη, αναλόγως με τις ανάγκες, ώστε να προωθήσει δυνατότερη οικονομική ανάκαμψη και σταθερή βελτίωση στην απασχόληση, μέσα στο πλαίσιο της σταθερότητας τιμών.»

Πάντως πολλοί παρατηρητές σημειώνουν ότι, αν και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε καμία ένδειξη για την χρονική στιγμή για την έναρξη ενός νέου κύκλου, υπερασπίστηκε αρκετά θερμά τις επιδράσεις των προηγούμενων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να θεωρηθεί δεδομένο πως θα ακολουθήσει το αποκαλούμενο QE3.

«Οι δύο πρώτοι κύκλοι QE λειτούργησαν αποτελεσματικά στην υποστήριξη της ανάπτυξης και δεν επέφεραν επιτάχυνση του πληθωρισμού,» είπε προσθέτοντας ότι είναι ξεκάθαρο «πως τα πλεονεκτήματα των QE υπερκαλύπτουν το κόστος.»

Μετά την ομιλία, πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η Fed θα ανακοινώσει νέο κύκλο ή στα μέσα Σεπτεμβρίου ή στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v