Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Weidmann σκέφθηκε πολλές φορές να παραιτηθεί

Ο επικεφαλής της Bundesbank σκέφθηκε πολλές φορές να παραιτηθεί, λόγω της αντίθεσής του στο σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων, όμως πείστηκε από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με την Bild.

Ο Weidmann σκέφθηκε πολλές φορές να παραιτηθεί
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann σκέφθηκε πολλές φορές να παραιτηθεί, λόγω της αντίθεσής του στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όμως πείστηκε από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με την Bild.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και παρέπεμψε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα ο Weidmann το Σαββατοκύριακο, στην οποία δήλωσε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικός αν παρέμενε στη θέση του. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Buba αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο προκάτοχος του Weidmann στην Bundesbank, Axel Weber, και το μέλλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Juergen Stark, παραιτήθηκαν πέρυσι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Τράπεζας να αγοράσει τα ομόλογα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης, διότι θεωρούσαν ότι αυτή η κίνηση παρέβαινε την εντολή της ΕΚΤ για την σταθερότητα των τιμών.

Ο Weidmann, πρώην σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, αντιτίθεται στο σχέδιο του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει την Ισπανία και την Ιταλία.

Η είδηση ότι ο Weidmann ενδέχεται να είχε σκεφθεί να παραιτηθεί εντείνει τις πιέσεις στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Επικαλούμενη χρηματοοικονομικές πηγές, η Bild αναφέρει ότι ο Weidmann είχε αναφέρει την πιθανή παραίτησή του σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή της Bundesbank, όμως η κυβέρνηση τον πίεσε να παραμείνει στη θέση του.

Σύμφωνα με την Bild, ο Weidmann αποφάσισε να μην παραιτηθεί –προς το παρόν- και θέλει να αγωνιστεί κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο ίδιος αισθάνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σταθερότητα στην ευρωζώνη και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v