Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα προχωρήσει η αγορά ομολόγων από ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων έτσι ώστε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες ότι θα χρηματοδοτήσει κυβερνήσεις, δήλωσε ο Joerg Asmussen.

Θα προχωρήσει η αγορά ομολόγων από ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων έτσι ώστε να καθησυχάσει τους όποιους φόβους ότι θα χρηματοδοτήσει κυβερνήσεις, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, με σχόλια που προφανώς έχουν στόχο να καθησυχάσουν τη... φιλύποπτη Bundesbank.

Το νέο πρόγραμμα θα διασφαλίσει ότι οι χώρες των οποίων τα ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ δεν θα μαλακώσουν με τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Joerg Asmussen, αναφερόμενος στην εμπειρία της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας πέρσι στη δευτερογενή αγορά, την οποία δεν ακολούθησαν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο J. Asmussen δεν προσδιόρισε πότε θα αρχίσει η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης τις αγορές ομολόγων, αλλά ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει παρά την αντίθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

«Με βάση το πλαίσιο του νέου προγράμματος, η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο ομόλογα με βραχείες διάρκειες», είπε ο J. Asmussen με βάση προσχέδιο ομιλίας του που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του οι μηχανισμοί διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF και ESM θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων των χωρών που ζητούν βοήθεια, πριν από τη δράση της ΕΚΤ. Για τη βοήθεια της ΕΚΤ θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιβολή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v