Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση από 4 ΥΠΕΞ να αποφευχθεί διάσπαση

Η κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης. Δεν πρέπει να διασπαστεί σε Βορρά και Νότο, θυμίζοντας την ψυχροπολεμική περίοδο, τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν Βεστερβέλε και τρεις υπουργοί εξωτερικών.

Έκκληση από 4 ΥΠΕΞ να αποφευχθεί διάσπαση
Η κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της ευρωζώνης, δεν θα πρέπει να διασπαστεί σε Βορρά και Νότο, θυμίζοντας την ψυχροπολεμική περίοδο, τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν τέσσερις υπουργοί εξωτερικών.

"Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ήπειρός μας κινδυνεύει και πάλι με διάσπαση, αυτήν τη φορά μεταξύ Βορρά και Νότου", υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας Guido Westerwelle, της Λιθουανίας Audronius Azubalis, της Λευκορωσίας Edgars Rinkevics και της Εσθονίας, Urmas Paet.

"Η βάση της κοινότητάς μας είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών - μελών και η πίστη στην Ευρώπη, το κοινό μας εγχείρημα", αναφέρουν. "Αυτή η συνεργασία στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, όπως μας θυμίζει η κρίση χρέους. Έχει αναχθεί σε τεράστια κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης", προειδοποιούν οι τέσσερις υπουργοί. 


Στουμπ (Φινλανδία): Δεν θα στήσουμε νέο "τείχος του Βερολίνου" στην Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, κατήγγειλε την προσπάθεια να υψωθεί "τείχος του Βερολίνου" που θα χωρίζει σε Βορρά και Νότο τη ζώνη του ευρώ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Η Ευρώπη ήταν χωρισμένη για περίπου 50 χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Είναι ανώφελο να χωριστεί σήμερα σε Βορρά και Νότο. Δεν θέλουμε ένα νέο τείχος του Βερολίνου", τόνισε. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τρεις ημέρες μετά την πρόταση του Τίμο Σοΐνι, ηγέτη του κόμματος Αληθινοί Φινλανδοί, να χωριστεί στα δύο η ευρωζώνη.

"Η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα χρέη και θα σταθεί στα πόδια της", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v