Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες της Ευρώπης για εξαγωγές σε Ρωσία

Το Τείχος που χώριζε τη Ρωσία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) έπεσε χθες μετά από 18 χρόνια.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι προσδοκίες της Ευρώπης για εξαγωγές σε Ρωσία
Το Τείχος που χώριζε τη Ρωσία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) έπεσε χθες μετά από 18 χρόνια. Προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΕ, η οποία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και η Ρωσία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της EΕ στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 108,4 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία στα 199,5 δισ. ευρώ, με το συνολικό εμπόριο αγαθών να αγγίζει τα 308 δισ. ευρώ.

Οι κύριες αλλαγές που συνδέονται με την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ αφορούν στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά για εμπορεύματα και υπηρεσίες. Οι εισαγωγικοί δασμοί για εμπορεύματα θα μειωθούν από το σημερινό μέσο όρο του 10% στο μέσο όρο του 7,8%. Σε ορισμένους σημαντικούς τομείς, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μειώσεις των εισαγωγικών δασμών είναι πιο σημαντικές (περιορίζονται από 30% σήμερα στο 25% αμέσως μετά την προσχώρηση και στο 15% μετά από 7 έτη).

Εκτιμήθηκε ότι η συνολική μείωση των δασμών θα αποφέρει εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ σε εισαγωγικούς δασμούς για τους εξαγωγείς της ΕΕ ετησίως. Εξάλλου οι μειωμένοι δασμοί υπολογίζεται να υποκινήσουν επιπρόσθετες εξαγωγές αξίας 3,9 δισ. ευρώ προς τη Ρωσία ετησίως.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Ρωσία θα εξαλείψει σταδιακά τα σημερινά ανώτατα όρια αξίας κεφαλαίων (49%) για ξένους επενδυτές εντός τεσσάρων ετών.

Επιπλέον, η προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ καλύπτει μια σειρά ρυθμιστικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των τελωνείων και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι οι κύριες εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία είναι αυτοκίνητα (7 δισ. ευρώ), φάρμακα (6 δισ. ευρώ), εξαρτήματα αυτοκινήτων (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ), τηλέφωνα και εξαρτήματα (2,5 δισ. ευρώ) και ελκυστήρες (1 δισ. ευρώ).

Οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία καλύπτουν κυρίως πρώτες ύλες. Οι κύριες εισαγωγές είναι πετρέλαιο (αργό, διυλισμένο: 130 δισ. ευρώ) και φυσικό αέριο (24 δισ. ευρώ). Για αυτά τα προϊόντα, καθώς και για άλλες σημαντικές πρώτες ύλες, η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τους εξαγωγικούς δασμούς της.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, με επενδύσεις αξίας 120 δισ. ευρώ περίπου το 2010 ενώ οι επενδύσεις της Ρωσίας στην ΕΕ την ίδια χρονιά ανήλθαν στα 42 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v