Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα χρυσαφικά βγάζουν στο σφυρί οι Κύπριοι

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων οδηγούν σε ρευστοποίηση χρυσαφικών και άλλων κοσμημάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν μέτρα.

Tα χρυσαφικά βγάζουν στο σφυρί οι Κύπριοι
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων οδηγούν σε ρευστοποίηση χρυσαφικών και άλλων κοσμημάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Αρχές, μεταδίδει το Stockwatch.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει απότομη αύξηση των επιχειρήσεων εμπορίας μεταχειρισμένων κοσμημάτων, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες κενό στη νομοθεσία, μέρα με την ημέρα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων, Χρήστο Καγιά, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν γύρω στα 40-50 καταστήματα τα οποία ανήκουν σε 10 περίπου επιχειρηματίες.

Ο κ. Καγιάς ανέφερε ότι «η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στα αδιέξοδα που προκαλεί η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και στην αύξηση της τιμής του χρυσού, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Από €24 το γραμμάριο όπου κυμαινόταν το 2007 ανήλθε στα €40».

Το φαινόμενο απασχολεί τις κυπριακές διωκτικές αρχές, που καλούν τη βουλή να τους δώσει τα μέσα πάταξης του φαινομένου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του αρχηγείου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, χαρακτηρίζει πειρατές τους εν λόγω επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι σύντομα θα μπει τάξη στην παρανομία που υπάρχει με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα εκμετάλλευσης πολιτών, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή όπου η υφιστάμενη νομοθεσία δεν καλύπτει αυτού του είδους τις επιχειρήσεις κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία τους».

«Εμείς παρεμβαίνουμε μόνο αν υπάρχει καταγγελία για αδίκημα κλεπταποδοχής ή μαρτυρία ή υπόνοια ότι το προϊόν είναι αποτέλεσμα κλοπής», αναφέρει.

Το καμπανάκι κρούει και ο Σύνδεσμος Χρυσοχοΐας Αργυροχοΐας Κύπρου καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, το συντομότερο δυνατό.

«Δυστυχώς κάποιοι πέφτουν θύματα επιτήδειων οι οποίοι με στόχο το κέρδος καταστρέφουν κειμήλια και παραδοσιακό πλούτο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Πανίκος Χάσικος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v