Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 8,1% στις εξαγωγές της Ιαπωνίας

Έντονος προβληματισμός για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα καθώς η ευρωκρίση οδήγησε σε κάθετη πτώση των εξαγωγών κατά 8,1% (περίμεναν -2,9%). 

Βουτιά 8,1% στις εξαγωγές της Ιαπωνίας
Αιφνιδιαστική ήταν η σημαντική πτώση που καταγράφηκε στις εξαγωγές της Ιαπωνίας κατά τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8,1%, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν μείωση κατά 2,9%. Βασική αιτία ήταν η συρρίκνωση του εμπορίου τόσο με τις χώρες της ευρωζώνης κατά 25,1% όσο και με την Κίνα κατά 12%. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράψει η Ιαπωνία εμπορικό έλλειμμα 517 δισ. γεν (6,5 δισ. δολ) ενώ τον Ιούνιο είχε εμπορικό πλεόνασμα 60,3 δισ. γεν.

Αναλυτές επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης για να αντισταθμιστεί η διεθνής επιβράδυνση, τονίζοντας πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, δεδομένου και του ισχυρού γεν.

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι ο πρώτος παράγοντας που πλήττει τις εξαγωγές. Ο ρυθμός της μείωσης είναι εντυπωσιακός. Είναι αντίστοιχος με τα όσα έγιναν μετά την κατάρρευση της Lehman» αναφέρει ο Masayuki Kichikawa, επικεφαλής ανάλυσης για την Ιαπωνία, της Bank of America Merrill Lynch στο Τόκιο. Και συμπλήρωσε: «Ελπίζαμε ότι η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα θα στηρίξει την ιαπωνική οικονομία, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι έτσι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v