Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

“Πλαφόν” στο κόστος δανεισμού Ιταλίας – Ισπανίας

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα των χωρών που δοκιμάζονται εξαιτίας της κρίσης χρέους για να εξασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού τους δεν θα ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο, γράφει το Der Spiegel.

“Πλαφόν” στο κόστος δανεισμού Ιταλίας – Ισπανίας
Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα των χωρών που δοκιμάζονται εξαιτίας της κρίσης χρέους, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού τους δεν θα ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ορίσει ένα ανώτατο όριο για το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα παρεμβαίνει στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα «σπάσει», υποστηρίζει το περιοδικό, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής η δευτερογενή αγορά έδειχνε ότι η Ισπανία θα πρέπει να πληρώσει 6,39% για να δανειστεί με δεκαετή ομόλογα, ενώ η Ιταλία 5,76%. Αντίθετα η Γερμανία καλείται να πληρώσει επιτόκιο μόλις 1,49%.

Το επονομαζόμενο spread (η διαφορά δηλαδή μεταξύ του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και των άλλων χωρών) θα είναι βασικό κριτήριο για να οριστεί το επίπεδο του πλαφόν.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι η τράπεζα μπορεί να αγοράσει ομόλογα χωρών που έχουν προβλήματα δανεισμού αν προηγουμένως αυτές αιτηθούν βοήθειας από του μηχανισμούς διάσωσης και αποδεχθούν τους σκληρούς όρους που τους συνοδεύουν.

Είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν πριν από τη νέα συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου. Το Spiegel υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει τότε αν θα υιοθετήσει το σχέδιο για το πλαφόν στο κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v