Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να προετοιμαστούμε για διάλυση της ευρωζώνης»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για την επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, δήλωσε στην Daily Telegraph ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Erkki Tuomioja.

«Να προετοιμαστούμε για διάλυση της ευρωζώνης»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για την επερχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, δήλωσε στην Daily Telegraph ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Erkki Tuomioja.

Όπως επισήμανε, οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

«Δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς να φύγεις από το ευρώ, όμως αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα διασπαστούν διότι αυτός ο νομισματικός ζουρλομανδύας δημιουργεί μιζέρια σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

«Είναι μια πλήρης καταστροφή. Θα ξεμείνουμε από λεφτά όπως πάμε. Όμως κανένας στην Ευρώπη δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα φύγει από το ευρώ και να πάρει πάνω του την ευθύνη», σημείωσε.

Ο κ. Tuomioja, βετεράνος υπουργός σε μία από τις τέσσερις χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ, δήλωσε πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη.

«Δεν είναι κάτι στο οποίο συνηγορεί κανένας στη Φινλανδία, πόσο μάλλον η κυβέρνηση. Όμως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η διάλυση του ευρώ δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσε να κάνει την Ευρώπη να λειτουργήσει καλύτερα», εκτίμησε.

Η Φινλανδία, η οποία έχει δικαίωμα βέτο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μπλοκάρει οποιοδήποτε νέο μέτρο διάσωσης, επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων από την Ελλάδα και την Ισπανία ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης.


Alexander Stubb: Η Φινλανδία παραμένει προσήλωμένη στο ευρώ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Alexander Stubb δηλωσε λίγο αργότερα ότι η Φινλανδία παραμένει προσηλωμένη στο ευρώ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα έχει στόχο να βοηθήσει να διορθωθούν τα προβλήματα.

Ο Stubb συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις έτσι ώστε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν να μην εμφανιστούν ξανά.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά, μιλώντας για διάσπαση του ευρώ ή φυγή κάποιων χωρών…. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθά τη συνολική κατάσταση», υποστηρίζει σε συνέντευξη στο CNBC.


Να στηθεί μηχανισμός εξόδου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζήτησε την Πέμπτη τη δημιουργία ενός μηχανισμού εξόδου στην ευρωζώνη για όσα κράτη μέλη δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε τρόπους που θα μας επιτρέπουν να διώχνουμε κάποιον από την ευρωζώνη" δήλωσε στην εφημερίδα Kurier ο Michael Spindelegger.

Ο μηχανισμός αυτός θα αφορά όσα κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και η συγκρότησή του προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ και θα υποστηριχτεί από κράτη μέλη όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v