Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Οι πολιτικοί καθορίζουν τις εξελίξεις

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μπορεί να μετριαστούν αν εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική, ανέφερε στο Bloomberg o Ν. Roubini, παρουσιάζοντας τρία σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Roubini: Οι πολιτικοί καθορίζουν τις εξελίξεις
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μπορεί να μετριαστούν αν εφαρμοστεί η κατάλληλη οικονομική πολιτική, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o Νοuriel Roubini, στην οποία παρουσιάζει τρία σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

"Το ζήτημα της απομόχλευσης, το αν θα είναι πολύ ή λιγότερο επώδυνη, εξαρτάται από το αν θα εφαρμοστούν ορισμένες από τις ορθές πολιτικές", δήλωσε.

"Πιστεύω ότι η γενναία νομισματική χαλάρωση, η γενναία δημοσιονομική χαλάρωση κι η κατάλληλη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάνουν τη διαφορά", σημείωσε. "Στην Ευρώπη όπου η πολιτική είχε ως στόχο την επιτάχυνση της απομόχλευσης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είμαστε ήδη σε double dip", τόνισε ο επονομαζόμενος και Dr Doom.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο Ν. Roubini ανέφερε ότι βλέπει τρία βασικά σενάρια:

Πρώτον, τη συνέχιση των οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών δυσκολιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, χωρίς όμως την εμφάνιση οικονομικής καταιγίδας.

Δεύτερον, μια παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, όπου η ευρωζώνη αποσυντίθεται, με αποχωρήσεις κρατών και χρεοκοπίες. Την ίδια ώρα, η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, η προσγείωση της κινεζικής οικονομίας είναι πιο απότομη από την αναμενόμενη και αναζοπυρώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Τρίτον, ένα σχετικά πιο αισιόδοξο σενάριο, κατά το οποίο τα πράγματα αρχίζουν σταδιακά να βελτιώνονται στις ΗΠΑ, η ευρωζώνη οδηγείται προς βαθύτερη οικονομική και πολιτική ένωση, η Κίνα έχει ομαλή προσγείωση, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και στη Μέση Ανατολή δεν υποχωρούν οι συγκρούσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v