Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Katainen (Φινλανδία): Fund για ανακεφαλαιοποίηση

Τη δημιουργία ενός ειδικού fund, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζικό τομέα και θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών, εισηγείται ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Katainen (Φινλανδία): Fund για ανακεφαλαιοποίηση
Την δημιουργία ενός ειδικού fund, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζικό τομέα και θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών εισηγείται ο Φινλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο περιοδικό Talouselama.

«Πρέπει να χτίσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι τράπεζες δεν θα ταρακουνούν ολόκληρες χώρες. Μια λύση επιπρόσθετα με την παρακολούθηση είναι ένα ευρωπαϊκό fund για την τραπεζική κρίση», σημείωσε.

Ο Jyrki Katainen πρότεινε το fund να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και να χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών ιδρυμάτων.

Η Φινλανδία είναι από τις χώρες που κρατούν σκληρή στάση στα προγράμματα διάσωσης και μάλιστα ζήτησε εγγυήσεις για να προσφέρει κεφάλαια. Ο ίδιος δηλώνει ότι «η ευρωζώνη δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο με τον οποίο δεν θα είναι σύμφωνες όλες οι χώρες ή που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων που προσέχουν καλά τα οικονομικά τους στοιχεία. Δεν υπάρχει νόημα σε κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση, δήλωσε πως «ήδη δημιουργούμε τους κανόνες. Το θέμα τώρα είναι να εφαρμοστούν πλήρως και να τηρούνται».

Ο κ. Katainen είπε επίσης πως, παρότι υποστηρίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Κομισιόν, επιθυμεί οι χώρες να διατηρήσουν τον έλεγχο στο φορολογικό τους σύστημα. «Δεν υποστηρίζω ένα είδος ευρωπαϊκής ένωσης στο οποίο ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα είναι σημαντικά αυξημένος ή το φορολογικό σύστημα, εν μέρει ή στο σύνολό του, θα περάσει σε κοινοτικό έλεγχο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v