Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου

Το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν και καταλαμβάνει πλέον τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στους κόλπους του ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδουν οι FT.

Το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου
Το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν και καταλαμβάνει πλέον την θέση του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στους κόλπους του ΟΠΕΚ, όπως μεταδίδουν οι FT.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και χαρακτηρίζεται υψηλού συμβολισμού εξέλιξη, δεδομένων των κυρώσεων που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη.

Η ΙΕΑ, η αρχή παρακολούθησης της αγοράς ενέργειας, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι τον προηγούμενο μήνα το Ιράκ ανέβασε την παραγωγή του οριακά πάνω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, έναντι 2,9 εκατ. του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός με 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ιρανική παραγωγή είναι ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων είκοσι χρόνων. Μόλις πέντε χρόνια πριν έφτανε τα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας όπου έτρεξαν παράλληλα οι κυρώσεις των ΗΠΑ, το πλήρες εμπάργκο της Ε.Ε. στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αλλά και η απαγόρευση της ασφάλισης ιρανικών supertankers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v