Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Η Brixit το νέο πρόβλημα της Ευρώπης

Η κρίση της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε. σε οριστικό διαζύγιο, εκτιμά σε έκθεση της η Nomura. Η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα το μεγαλύτερο αγκάθι. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Nomura: Η Brixit το νέο πρόβλημα της Ευρώπης
Η Μ. Βρετανία δεν έχει οικοδομήσει τις καλύτερες σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά η κρίση της ευρωζώνης φαίνεται ότι διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα, αναφέρει σε έκθεση της η Nomura, στην οποία εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε.

Η σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυστηρότερης εποπτείας του τραπεζικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας έχει προσπαθήσει να προστατεύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας, ο οποίος συμβάλλει το 14% του βρετανικού ΑΕΠ, από την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η πρόταση για τον λεγόμενο φόρο Tobin προωθείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Γαλλία μάλιστα έθεσε σε ισχύ σχετική νομοθεσία στις αρχές Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να ανακτήσει τον έλεγχο από τις Βρυξέλες σε θέματα που αφορούν την κοινή αγορά δεν έχουν αποδώσει ως τώρα καρπούς.

Η Nomura υποστηρίζει ότι η απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων της Μ. Βρετανίας να προβούν σε περισσότερες παραχωρήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό διαζύγιο.

Εν τω μεταξύ, καθώς η κρίση οδηγεί την υπόλοιπη Ευρώπη σε βαθύτερη ενοποίηση, η Μ. Βρετανία μπορεί να χάσει την διαπραγματευτική της ισχύ για τροποποίηση των συνθηκών.
Παραδείγματος χάριν, αν η ΕΚΤ αποφασίσει ότι η δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί μια κατάρρευση της ευρωζώνης, η Μ. Βρετανία θα τεθεί στο περιθώριο.

"Βλέπουμε ένα πραγματικό κίνδυνο η Μ. Βρετανία να μην μπορεί καν να θέσει βέτο σε νέες εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και μιας τραπεζικής ένωσης" αναφέρει η Nomura.

Aν η κρίση της ευρωζώνης επιδεινωθεί, σημειώνει η Nomura, η πίεση από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές μπορεί να χωρίσει στα δύο το βρετανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρόλο που η Μ. Βρετανία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, μια έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα επηρεάσει τις αγορές, αν και σύμφωνα με τη Nomura είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος.

"Πιστεύουμε, ότι η αυξημένη πιθανότητα είτε μιας πιο χαλαρής σχέσης της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. είτε μιας εξόδου, θα δημιουργήσει με βεβαιότητα οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις χρηματοπιστωτικές αγορές" τονίζει η Nomura.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v