Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωρακίζεται με ρευστότητα ο EFSF

Το EFSF έχει επικοινωνήσει με τράπεζες και ζητά προτάσεις για γραμμές χρηματοδότησης. Στόχος να δημιουργηθεί μαξιλάρι ρευστότητας. Δεν έδωσε ενδείξεις για το ποσό που προτίθεται να αντλήσει. Αποκλιμάκωση στα spreads.

Θωρακίζεται με ρευστότητα ο EFSF
Το EFSF έχει επικοινωνήσει με τράπεζες και ζητά προτάσεις για γραμμές χρηματοδότησης μεταδίδει το πρακτορείο IFR, πληροφορία που επιβεβαιώνεται από το Ταμείο.

Εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε ότι το Ταμείο σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

Οι τράπεζες έχουν λάβει αίτημα την Παρασκευή για μια ένα μηχανισμό επαναγοράς σε συνέχεια προηγούμενων αιτημάτων για: α) μη δεσμευμένων και μη ασφαλισμένων δανείων και β) δεσμευμένων και ασφαλισμένων, δανείων.

Αξιωματούχος σε τράπεζα που έλαβε το σχετικό αίτημα υποστήριξε ότι το EFSF δεν έδωσε ενδείξεις για το ύψος του ποσού και τους όρους. Δεδομένου πάντως του κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, οι συγκεκριμένες πιστωτικές γραμμές έχουν πολύ υψηλότερο κόστος απ’ ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το EFSF δεν έχει αυτή τη στιγμή αρκετό ρευστό στα χέρια του για να παρέμβει άμεσα με ουσιώδες αποτέλεσμα αν αυτό χρειαστεί και δεν μπορεί να οργανώσει χρηματοδότηση μέσω εκδόσεων ομολόγων τόσο γρήγορα. Η λύση των repos του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει άμεσα ομόλογα και να χρηματοδοτήσει θέσεις. Ετσι για να καλύψει το πρόβλημα εξετάζει την λύση των repos παρά το υψηλότερο κόστος.

Το παιχνίδι των αποδόσεων

Το απόγευμα της Παρασκευής η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έπεσε στο 6,933% (από 7,28%) με το spread στις 552 μονάδες βάσης. Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 6,067%. Η απόδοση του ιταλικού 5ετούς διαμορφώνεται στο 5,004% και του 2ετούς στο 3,203%.

Ξεφούσκωσαν τα βραχυπρόθεσμα λόγο Draghi

Της αποκλιμάκωσης των μακροπρόθεσμων ομολόγων προηγήθηκαν οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι οι οποίοι κινούνται πτωτικά από το πρωϊ της Παρασκευής. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως από τις δηλώσεις Draghi η αγορά κατάλαβε ότι η παρέμβαση στην αγορά της ΕΚΤ (όταν αυτή γίνει) θα επικεντρωθεί σε τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Έτσι, ενώ το πρωί της Πέμπτης το ιταλικό διετές είχε απόδοση 3,53%, το πρωί της Παρασκευής (και αφού μεσολάβησε η ομιλία) περιορίστηκε σε 3,39%, επίπεδο που είναι χαμηλό τριμήνου. Αντίθετα, το 10ετές που πριν από 24 ώρες είχε απόδοση 5,82% ανέβηκε στο 6,29% για να αποκλιμακωθεί αργότερα.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στην Ισπανία. Το διετές είχε απόδοση 4,91% το πρωϊ της Πέμπτης και 4,97% το πρωϊ της Παρασκευής, ημέρα που το 10ετές εκτοξεύτηκε στο 7,28%, όταν πριν από 24 ώρες βρισκόταν στο 6,65%. Εν συνεχεία ακολούθησε και το 10ετές πτωτική πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v