Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη δεν έκανε αρκετά για την κρίση

Τη ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της επέκτασης της κρίσης χρέους ζητά το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι πλέον απειλείται ολόκληρο το μπλοκ των 17.

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη δεν έκανε αρκετά για την κρίση
Τη ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της επέκτασης της κρίσης χρέους ζητά το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι πλέον απειλείται ολόκληρο το μπλοκ των 17 και οι μικρότεροι γείτονες του.

Στο "spillover report" που δημοσίευσε την Πέμπτη το ΔΝΤ και στο οποίο εξετάζει πως οι πέντε συστημικές οικονομίες – η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η ευρωζώνη και η Ιαπωνία – επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζει ότι η κρίση της ευρωζώνης αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο.

"Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να σταματήσει η διάδοση των πιέσεων και να σπάσει η επικίνδυνη αλληλεξάρτηση μεταξύ τραπεζών και κρατών" αναφέρει το ΔΝΤ.

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5%.

Την ίδια ώρα εκτιμά ότι εφόσον η κρίση στην ευρωζώνη επιδεινωθεί, ο αντίκτυπος στις φτωχότερες χώρες του κόσμου μπορεί να είναι τεράστιoς και μπορεί να οδηγήσει τις εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης στα 27 δισ. δολάρια ως το τέλος του 2013.

Εκτός όμως από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκφράζει έντονες ανησυχίες για το "δημοσιονομικό γκρεμό" που απειλεί τις ΗΠΑ το 2013, με την λήξη φοροαπαλλαγών ύψους 4 τρισ. δολαρίων και τις αυτόματες περικοπές δαπανών.

Όσον αφορά την Κίνα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για την επιβράδυνση των επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Μια μείωση 1% στην ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στην Κίνα, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους Ασιάτες προμηθευτές, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v