Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Rajoy: Πιθανή η κατάθεση αιτήματος για βοήθεια

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός M. Rajoy το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ισπανία τελικά πλήρη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πακέτο 102 δισ. ευρώ ως το 2014 ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

M. Rajoy: Πιθανή η κατάθεση αιτήματος για βοήθεια
Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός M. Rajoy το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ισπανία τελικά πλήρη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς για το εάν θα υποβάλλει αίτημα για την διάσωση της χώρας, υπογράμμισε ότι θα κάνει το καλύτερο για τα συμφέροντα της Ισπανίας, τη στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας κινούνται σε επίπεδα πέριξ του 7%. Είναι η πρώτη φορά που ο ισπανός πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το θέμα της υποβολής αιτήματος συνολικής βοήθειας.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ισπανία σε αυτή τη φάση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ενισχύονται με θεαματικό ρυθμό ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας, του ελλείμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση. "Πρέπει τα έσοδα μας να ευθυγραμμιστούν με τα έξοδα", σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εάν δεν μειωθεί το έλλειμμα η Ισπανία θα απωλέσει την αξιοπιστία της. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πρόθεση να μειώσει τις συντάξεις εντός του 2013.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημαντική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να δεχτεί τόσο μεγάλες διαφορές στα κόστη χρηματοδότησης του χρέους μεταξύ χωρών - μελών.

Ο κ. Rajoy ανέφερε ότι έχει στείλει επιστολή στον Ζ. Μπαρόζο, τον Χ. Βαν Ρομπάι και τους ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Πακέτο 102 δισ. ως το 2014 παρουσίασε η Ισπανία

Σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 102 δισ. ευρώ ως το 2014 έστειλε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εξοικονομηθούν 13 δισ. ευρώ το 2012, 38,9 δισ. ευρώ το 2013 και 50 δισ. το 2014, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014.

Στα μέτρα προσαρμογής περιλαμβάνονται αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, από τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 19,8 δισ. ευρώ ως το 2014. Παράλληλα, η κυβέρνηση συμφώνησε να κόψει το δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα νέες περικοπές 5 δισ. ευρώ στην υγεία και την εκπαίδευση σε περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες προστίθενται στις περικοπές 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,5% το 2013 και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 1,2%, χάρη "στη σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v