Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση νέων παραγγελιών στην ευρωζώνη

Η κάθετη πτώση των νέων παραγγελιών τον Ιούλιο πίεσε ακόμα περισσότερο τις εταιρείες της ευρωζώνης, αναγκάζοντάς τες να προχωρήσουν σε απολύσεις με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2010.

Πτώση νέων παραγγελιών στην ευρωζώνη
Η κάθετη πτώση των νέων παραγγελιών τον Ιούλιο πίεσε ακόμα περισσότερο τις εταιρείες της ευρωζώνης, αναγκάζοντάς τες να προχωρήσουν σε απολύσεις με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2010.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ (composite purchasing managers index) του Markit, ο οποίος μετρά την ευρωστία χιλιάδων εταιρειών της ευρωζώνης, αυξήθηκε οριακά τον Ιούλιο στο 46,5 από 46,4 τον Ιούνιο, ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερα του επιπέδου των 50 μονάδων που σηματοδοτούν την ανάπτυξη.

Ο δείκτης ΡΜΙ δεν δίνει περιθώριο ελπίδας για επικείμενη ανάκαμψη, καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί πλέον τις χρηματοδοτικές ανάγκες μεγάλων οικονομιών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 47,2 τον Ιούλιο από 48,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ΡΜΙ του τομέα υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας της ευρωζώνης, ενισχύθηκε στο 47,9 τον Ιούλιο από 47,1 τον Ιούνιο.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αντιθέτως υποχώρησε στο 50 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

---Γερμανία

Ο τομέας υπηρεσιών διευρύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, εν μέρει λόγο της ανόδου που εμφάνισαν οι δραστηριότητες στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, αν και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, υποδεικνύοντας ότι η κρίση της ευρωζώνης πλήττει πλέον και τη Γερμανία.

Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών αυξήθηκε στο 50,3 τον Ιούλιο από 49,9 τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 47,5 από 48,1 τον Ιούνιο.

---Γαλλία

Σταθεροποίηση έδειξε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία, μετά από τρεις μήνες συνεχούς πτώσης στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο δείκτης Markit/CDAF για τον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 50 από 47,9 τον Ιούνιο, ενώ ο σύνθετος δείκτης –που συνδυάζει τους τομείς υπηρεσιών και την μεταποίηση- αυξήθηκε στο 47,9 από 47,3 τον προηγούμενο μήνα.

Όμως, παρά τον βραδύτερο ρυθμό της συρρίκνωσης στον τομέα των νέων επιχειρήσεων και του ανεκτέλεστου υπολοίπου, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη διαβρώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και αγγίζει πλέον το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ½ ετών, στο 51,5.

---Ισπανία

Στην Ισπανία, ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε με οριακά βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όμως η υποχώρηση στα επίπεδα των νέων επιχειρήσεων δείχνει μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών της Ισπανίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 43,7 τον Ιούλιο από 43,4 τον Ιούνιο, όμως παραμένει χαμηλότερος του ορίου των 50 μονάδων για 13ο συνεχόμενο μήνα.

---Ιταλία

Συρρίκνωση για 14ο συνεχόμενο μήνα εμφανίζει η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιταλίας τον Ιούλιο, καθώς οι νέες δραστηριότητες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών τουλάχιστον ετών, σηματοδοτώντας εμβάθυνση της ύφεσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Markit/ADACI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποχώρησε στο 43 τον Ιούλιο από το 43,1 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v