Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Επιβεβαιώνει αξιολόγηση ΒΒΒ+ η S&P

Την αξιολόγηση BBB+ της Ισπανίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας πάντως το ενδεχόμενο υποβάθμισης καθώς το outlook παραμένει αρνητικό. Μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση ΑΕΠ.

Ισπανία: Επιβεβαιώνει αξιολόγηση ΒΒΒ+ η S&P
Την αξιολόγηση BBB+ της Ισπανίας επιβεβαίωσε σήμερα ο οίκος Standard and Poor's, διατηρώντας πάντως το ενδεχόμενο υποβάθμισης καθώς το outlook παραμένει αρνητικό.

Όπως επισημαίνει, εκτιμά πως η δέσμευση της Ισπανίας για την συνεχιζόμενη εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων παραμένει ισχυρή.

Ωστόσο, το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι αρνητικό, αντανακλώντας:

α) την πιθανότητα μεγαλύτερης του αναμενόμενου συρρίκνωσης του ΑΕΠ, λόγω της ταχείας απομόχλευσης του χρηματοοικονομικού κλάδου και της αποδυνάμωσης της εξωτερικής ζήτησης, σε συνδυασμό με περαιτέρω αύξηση της ανεργίας που θα υπονομεύσει την προθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις. 

β) τις αλλαγές στις εκτιμ΄σηεις αναφορικά με τις τελικές απώλειες για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο. 

Όπως εκτιμά ο οίκος, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω του 80% και πέραν του 2015, καθώς τα δάνεια προς τις προβληματικές τράπεζες μελλοντικά θα αμοιβαιοποιηθούν μεταξύ όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Η S&P τονίζει ότι το βασικό σενάριο για την Ισπανία είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη (και οικονομική) από τους ευρωπαίους εταίρους της και από την ΕΚΤ. Κατά την άποψη του οίκου, αυτό θα συνεισφέρει στις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον χρηματοοικονομικό κλάδο και θα θέσει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Αν και αναμένει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί σημαντικά το 2012, προβλέπει πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει ελαφρώς τον στόχο του 6,3% του ΑΕΠ για το 2012 και θα μειωθεί κάτω από το 4% μέχρι το 2015. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτερες αστοχίες το 2012 και 2013, παρά τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v