Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνα κατά Draghi για σύγκρουση συμφερόντων

Έρευνα κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi διενεργεί η αρμόδια αρχή εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από καταγγελία για σύγκρουση συμφερόντων.

Έρευνα κατά Draghi για σύγκρουση συμφερόντων
Έρευνα κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi διενεργεί η αρμόδια αρχή εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από καταγγελία για σύγκρουση συμφερόντων, μεταδίδει το Reuters.

Το Corporate Europe Observatory (CEO), το οποίο παρακολουθεί το lobbying που επικεντρώνεται στην Ε.Ε., κατηγόρησε τον Ιούνιο τον Μ. Draghi ότι δεν έχει ανεξαρτησία λόγω της συμμετοχής του στο G30, το διεθνές φόρουμ των επικεφαλής δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών ομίλων.

«Λάβαμε καταγγελία και στείλαμε επιστολή στην ΕΚΤ», δήλωσε η Gundi Gadesmann, εκπρόσωπος του διαμεσολαβητή της Ε.Ε. Νικηφόρου Διαμαντούρου. «Τώρα περιμένουμε για την απάντηση». Η ΕΚΤ έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σημείωσε.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε πως η τράπεζα έλαβε ειδοποίηση από τον διαμεσολαβητή και πως θα απαντήσει εντός του χρονικού περιθωρίου που της έχει δοθεί. Αρνήθηκε ωστόσο τις κατηγορίες ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Το CEO ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή του Draghi στο G30 αντίκειται στους ηθικούς κανόνες της κεντρικής τράπεζας.

«Ο Draghi θεωρείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την ομάδα και ότι συμμετέχει σε κλειστές συνεδριάσεις», ανέφερε τον προηγούμενο μήνα το CEO.

«Το G30 φέρει όλα τα χαρακτηριστικά οχήματος lobbying για μεγάλες διεθνείς ιδιωτικές τράπεζες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να μπορεί να είναι μέλος, λόγω ανησυχιών αναφορικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας», σημείωνε.

Στο G30, της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, συμμετέχουν οικονομικά στελέχη, ρυθμιστές και ακαδημαϊκοί με μεγάλη επιρροή.

Μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Paul Volcker, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Mark Carney και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v