Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Suddeutsche Zeitung: ESM με απεριόριστη δύναμη

Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν το Μηχανισμό Στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Suddeutsche Zeitung: ESM με απεριόριστη δύναμη
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν το Μηχανισμό Στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», γράφει η Suddeutsche Zeitung και αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η πρόταση χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ.

Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει για το Μηχανισμό Στήριξης τη μαζική αγορά ομολόγων χωρών όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Με την τεχνητή ζήτηση θα μειωθούν, τουλάχιστον θεωρητικά, τα επιτόκια που οι κυβερνήσεις προσφέρουν στους επενδυτές.

Η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) απορρίπτουν την ιδέα αυτή διότι θεωρούν ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, απειλεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και παραβιάζει ενδεχομένως τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v