Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψε φωτιές στη Γερμανία ο Γιούνκερ

«Οριακές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γιούνκερ ο ένας από τους δύο αποδέκτες της κριτικής του επικεφαλής του Eurogroup, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Βαυαρός πρωθυπουργός Χόρστ Ζεεχόφερ.

Αναψε φωτιές στη Γερμανία ο Γιούνκερ
«Οριακές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γιούνκερ ο ένας από τους δύο αποδέκτες της κριτικής του επικεφαλής του Eurogroup, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Βαυαρός πρωθυπουργός Χόρστ Ζεεχόφερ.

Η προειδοποίηση Γιούνκερ για διάλυση της ευρωζώνης «σίγουρα δε συμβάλλει στον καθησυχασμό των διεθνών χρηματαγορών» πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντομπρίντ διατύπωσε τις αμφιβολίες του αν ο κ. Γιούνκερ είναι το σωστό άτομο για το αξίωμα του προέδρου του Γιούρογκρουπ.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κριτική στις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άσκησε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Γιοάχιμ Πος εκτιμά ότι δεν είναι καλό να περιγράφεις τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι είναι. Ο κ. Πος έδωσε όμως δίκιο στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ για τις δηλώσεις του περί ανευθυνότητας κυβερνητικών πολιτικών που κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αντιθέτως, επιμελώς απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις Γιούνκερ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Μιλώντας νωρίτερα στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κ. Στράιτερ επέμενε ότι στόχος όλων, τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και των κυβερνητικών κομμάτων στη Γερμανία, είναι «η διατήρηση της ευρωζώνης στις σημερινές της διαστάσεις». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στηρίζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Στράιτερ.
Κατά την άποψη του, η έκθεση της τρόικας θα συμβάλει τόσο στην ενδυνάμωση της ευρωζώνης όσο και στη διατήρηση της με όλα της τα μέλη.

Γιούνκερ: Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξη στη Suddeutsche Zeitung, δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις "υποθέσεις εργασίας" του επειδή θα είχε "τεράστια αρνητικά επακόλουθα".

"Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου (...) Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες", διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος επέκρινε, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι "όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης".

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».

"Η ευρωζώνη έφτασε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, με κάθε δυνατό μέσο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v