Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρχισαν τα "καρφώματα" για το σκάνδαλο Libor

Αρκετές τράπεζες που ερευνώνται για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων δίνουν πληροφορίες στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε., με την ελπίδα ότι οι ποινές τους θα είναι χαμηλότερες αν κριθούν ένοχες.

Άρχισαν τα καρφώματα για το σκάνδαλο Libor
Αρκετές τράπεζες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και ερευνώνται για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων ακολουθούν το παράδειγμα της Deutsche Bank και δίνουν πληροφορίες στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε., με την ελπίδα ότι εάν βρεθούν ένοχες οι ποινές τους τουλάχιστον θα είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, μεταδίδει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανή χειραγώγηση των επιτοκίων διατραπεζικού δανεισμού, συμπεριλαμβανομένου του Euribor, του Libor και του Tibor.

Η Κομισιόν δεν έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματα των τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα, στις οποίες μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους εάν κριθεί ότι παραβίασαν τους κανονισμούς ανταγωνισμού της Ε.Ε.

«Αρκετές τράπεζες προσέρχονται στην Κομισιόν με πληροφορίες», δήλωσε η μία πηγή, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Η δεύτερη πηγή δήλωσε πως ενδέχεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο τράπεζες, πέραν της Deutsche Bank, που ζητούν την επιείκεια της Κομισιόν προσφέροντάς της πληροφορίες.

Αρχισε ο χορός των αγωγών

Προπομπός ενός κύματος αγωγών θεωρείται η κατάθεση από την Berkshire Bank αγωγής με την οποία ζητά αποζημίωση για απώλειες που εκτιμά ότι υπέστη εξαιτίας της τεχνητής διατήρησης του Libor σε χαμηλά επίπεδα.

Η Berkshire Bank διαθέτει 11 υποκαταστήματα και ενεργητικό 881 εκατ. δολαρίων. Διεκδικεί αποζημίωση από δικαστήριο της Νέας Υόρκης καθώς όπως υποστηρίζει «δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, δισεκατομμύρια δολάρια» από δάνεια που συνήφθησαν ή πουλήθηκαν επηρεάστηκαν από το επιτόκιο Libor.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στρέφεται κατά των 16 τραπεζών που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του διατραπεζικού επιτοκίου μεταξύ του Αυγούστου 2007 και του Μαΐου 2010.

Νομικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγωγή θα μπορούσε να είναι πρότυπο για αντίστοιχες κινήσεις από άλλες τράπεζες. Στο χειρότερο σενάριο οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι που βρίσκονται υπό έρευνα θα κληθούν να αμυνθούν απέναντι σε αγωγές που ίσως προέλθουν από δεκάδες τράπεζες των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v