Εκτίναξη 57% στις τιμές πλαστικών το 2004

Πλήγμα στα κέρδη πολλών εταιριών έχει καταφέρει η εκτίναξη στις τιμές του πλαστικού, που χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές, από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι μπουκάλια εμφιάλωσης και σακούλες απορριμμάτων.

Εκτίναξη 57% στις τιμές πλαστικών το 2004
Πλήγμα στα κέρδη πολλών εταιριών, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως η General Motors και η Pepsi Bottling, έχει καταφέρει η εκτίναξη στις τιμές του πλαστικού, που χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές, από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι μπουκάλια εμφιάλωσης και σακούλες απορριμμάτων.

Η τιμή του πολυαιθυλενίου, του προϊόντος που χρησιμοποιείται περισσότερο απ’ όλα στον πλανήτη, εκτινάχθηκε 57% το 2004 και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών και πλέον, ωθώντας βέβαια αναλόγως στα ύψη τα έσοδα των παραγωγών όπως η Dow Chemical και η Nova Chemicals.

Η ζήτηση για ρητίνες πλαστικών, μια αγορά που αποτιμάται στις ΗΠΑ στα 51 δισ. δολάρια, αναπτύχθηκε 8,3% στο 10μηνο 2004, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανικών Πλαστικών.

Τα καινούργια αυτοκίνητα περιέχουν περίπου 280 ουγκιές πλαστικό, μέγεθος διπλάσιο από εκείνο που χρησιμοποιείτο στα οχήματα το 1988.

Οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, καθώς το κόστος τους εκτινάσσεται και παράλληλα η ζήτηση εξανεμίζει την πλεονάζουσα παραγωγή.

”Για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση, θα πρέπει να κατασκευάζουμε τουλάχιστον τρία εργοστάσια πολυαιθυλενίου το χρόνο στην Αμερική”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Jeffrey Lipton. ”Σε διεθνές επίπεδο δημιουργούνται 11 με 12 εγκαταστάσεις το χρόνο, οπότε δεν βλέπω να υπάρχει χώρος κατασκευής νέων εργοστασίων”.

Η παραγωγή πλαστικής ρητίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2004 στο 89% της παραγωγικής δυνατότητας έναντι 85% το 2003. Η αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας αναμένεται να αναρριχηθεί στο 91% φέτος και στο 92% το 2006.

Η προσφορά είναι τόσο ”σφιχτή” που η Nova, η Dow και οι υπόλοιποι παραγωγοί διαθέτουν στους πελάτες τους τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v