Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό ραντεβού Draghi-Weidmann για ΕΚΤ

O διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi θα έχει συζητήσεις με τον J. Weidmann για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Αγορά ομολόγων, LTRO στην ατζέντα σύμφωνα με BBG. Διαψεύδει εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Καυτό ραντεβού Draghi-Weidmann για ΕΚΤ
O διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Bundesbank J. Weidmann πριν από τη σύσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις σε μια σειρά νέων μέτρων, όπως η αγορά ομολόγων.

Όπως ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, o Μ. Draghi, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσπαθεί να πείσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ για μια πολύπλευρη προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Στη συνάντηση με τον J. Weidmann, ο διοικητής της ΕΚΤ αναμένεται να προτείνει τη λήψη μέτρων που θα περιλαμβάνουν την αγορά ομολόγων από τους μόνιμους μηχανισμούς στήριξης και την ΕΚΤ, ώστε να εξασφαλιστεί η μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής. 

Παράλληλα, ενδέχεται να προτείνει νέο γύρο LTRO και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε σε δήλωση στο Bloomberg ότι "αποτελεί συνήθη πρακτική και τίποτα έκτακτο το γεγονός ότι ο κ. Draghi συναντιέται ή συνομιλεί με μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου". Ο ίδιος αρνήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο, να σχολιάσει το περιεχόμενο οποιωνδήποτε συζητήσεων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Bundesbank δήλωσε ότι "τέτοιες συναντήσεις δεν είναι ασυνήθιστες, λαμβάνουν χώρα αν υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητηθεί".

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Μ. Draghi δήλωσε πως "είναι εντός της εντολής μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ, και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό".

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "στον βαθμό όπου το premium στο κόστος του κρατικού δανεισμού πλήττει τους διαύλους του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, τότε το θέμα βρίσκεται εντός της εντολής μας", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί η ΕΚΤ θα παρέμβει στις αγορές.

Μία ημέρα μετά τις πολύκροτες δηλώσεις Draghi, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της Bundesbank υποστήριξε πως το να δοθεί τραπεζική άδεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντιστοιχεί σε de facto χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, η οποία θα ήταν μοιραία, ενώ απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τάχθηκε επίσης κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως "έτσι δίνονται τα λάθος κίνητρα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v