Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Σκληρές περικοπές ζητά η τρόικα

Διψήφιες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε σήμερα η τρόικα στην κυβέρνηση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δίνοντας παράλληλα παράταση ενός έτους -μέχρι το 2015- για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Κύπρος: Σκληρές περικοπές ζητά η τρόικα
Διψήφιες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε σήμερα η τρόικα στην κυπριακή κυβέρνηση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δίνοντας παράλληλα παράταση ενός έτους -μέχρι το 2015- για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, στις επαφές με Κύπριους αξιωματούχους η τρόικα φέρεται να έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συγκράτησης των δαπανών.

Το βάρος των περικοπών καλούνται να το πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους προτείνεται η πλήρης αποκοπή του 13ου μισθού και επιπλέον μείωση των μισθών. Η μείωση του μισθολογίου πρέπει να φθάνει το 15% την επόμενη τριετία. Η τρόικα προτείνει επίσης μείωση των κοινωνικών παροχών, περιλαμβανομένων και των συντάξεων, κατά 10%.

Συνολικά, η τρόικα εκτιμά ότι πρέπει να προκύψουν περικοπές 1 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία.

Στο τραπέζι φέρονται να τέθηκαν όπως αναμενόταν θέματα ΑΤΑ, αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης (σ.σ. συνταξιοδότησης) και άνοιγμα προστατευόμενων επαγγελμάτων.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας πάντως εκτιμούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013 - κοντά στο 3%.

Οι Κύπριοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, θεωρούν αισιόδοξο αυτό το σενάριο και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι διπλάσια, θέτοντας την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητούν η Κύπρος να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2015 αντί το 2014, που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v