Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Εurogroup δεν... διέσωσε την Ισπανία

Μετά τη Βαλένθια και η Μούρθια ζητά βοήθεια. Το "ναι" στο σχέδιο για τις ισπανικές τράπεζες δεν έπεισε τις αγορές. Ιστορικό ρεκόρ στα spreads. Βουτιά IBEX κατά 5,8%. Υποβάθμιση από Egan Jones. Η ανακοίνωση Eurogroup.

Το Εurogroup δεν... διέσωσε την Ισπανία
Το Εurogroup έδωσε το «Ο.Κ.» για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών με ποσό έως 100 δισ. ευρώ, όμως τα προβλήματα για την κυβέρνηση της Μαδρίτης συσσωρεύονται με το χρηματιστήριο να χάνει έως και 5% τη στιγμή που τα spread της χώρας (διαφορά επιτοκίου έναντι των γερμανικών τίτλων) εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η υποβάθμιση από τον Egan Jones.

Η φορτωμένη με μεγάλα χρέη περιφέρεια της Βαλένθιας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 18 δισ. ευρώ που υιοθέτησε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας για τη στήριξη των περιφερειών. Η συμμετοχή στο πακέτο προϋποθέτει την αποδοχή ιδιαίτερα σφιχτών κανόνων και σχεδίου για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Eπιπροσθέτως μετά την Βαλένθια ανάλογο αίτημα πρόκειται να υποβάλει στην κυβέρνηση Ραχόι και η αυτόνομη περιφέρεια της Μούρθια.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας  R. Valcarcel ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει 200 - 300 εκατ. ευρώ από το νέο δημόσιο ταμείο της ισπανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού οδηγούν την κυβέρνηση σε πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον 9,1 δισ. ευρώ το 2013 για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,9% το 2015, μεταδίδει το Reuters. H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012 και στο 24,3% το 2013.

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση των επενδυτών για γερμανικά, γαλλικά και άλλα ομόλογα χαμηλού ρίσκου, λόγω της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις αμφιβολίες για το αν η Ισπανία μπορεί να αποφύγει την πλήρη διάσωση, το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 7,22% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο επίπεδο-ρεκόρ των 606 μονάδων βάσης, στο 6,92% η απόδοση του 5ετούς (667 μ.β.) και στο 5,95% του 2ετούς (611 μ.β.).

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παραμένει πάνω από το 6% (στο 6,125%) με το spread στις 495 μ.β., του 5ετούς στο 5,556% (530 μ.β.) και του 2ετούς στο 4,2% (431 μ.β.)

Αντίθετα, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,053%, του 5ετούς στο 0,26% και του 10ετούς στο 1,18%.

Με μεγάλη πτώση ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά 5,8%. Ταυτόχρονα το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται σε 1,216 δολάρια.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Oι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να παρέχουν οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μετά το αίτημα των ισπανικών αρχών στις 25 Ιουνίου 2012. Οι υπουργοί συμφωνούν με την αξιολόγηση της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την ETA και το ΔΝΤ, ότι η παροχή δανείου στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Το Eurogroup συμφώνησε ότι το Ταμείο για την Οργανωμένη Τραπεζική Αναδιάρθρωση (FORB), ενεργώντας ως εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, θα λάβει τα κεφάλαια και θα τα κατευθύνει προς τα ενδιαφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση θα έχει την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια.

Η οικονομική βοήθεια θα συνοδευτεί από υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών που θα εστιάσουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στις πολιτικές αυτές περιλαμβάνονται μέτρα για τις τράπεζες, ανάμεσα στα οποία και σχέδια για τη σε βάθος αναδιάρθρωσή τους σύμφωνα με τους κανόνες βοήθειας της Ε.Ε., καθώς και δομικές μεταρρυθμίσεις για τον διαχωρισμό των προβληματικών στοιχειών ενεργητικού των τραπεζών και τη διαχείριση, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα. Οι πολιτικές αυτές θα περιέχονται στο MoU που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και όσον αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διόρθωση όποιων μακροοικονομικών ανισορροπιών καταγραφούν εντός του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα βρίσκεται υπό στενή και συχνή παρακολούθηση, παράλληλα με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στον τραπεζικό τομέα.

Η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από τον EFSF μέχρι να συγκροτηθεί ο ESM, και μετά θα αναληφθεί από τον ESM, χωρίς την ύπαρξη καθεστώτος προνομιακού δανειστή. Θα καλύπτει ανάγκες ύψους έως και 100 δισ. ευρώ. Όπως, απαιτείται από τις διαδικασίες των EFSF/ESM το ακριβές ποσό να καθοριστεί με βάση την ενδελεχή εξέταση των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας ξεχωριστά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

To δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει μέση ωρίμανση τα 12,5 χρόνια και οποιαδήποτε ανεξάρτητη εκταμίευση θα έχει μέγιστη ωρίμανση τα 15 χρόνια. Ο EFSF θα βάλει στην άκρη 30 δισ. ευρώ στην αρχή του προγράμματος βοήθειας, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης χρηματοδοτικής ανάγκης.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία θα συνεισφέρουν στην επιστροφή του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας στη σταθερότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v