Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup:Ενέκρινε τη διάσωση ισπανικών τραπεζών

To Εurogroup ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) με την Ισπανία, που θα επιτρέψει την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών με ποσό έως και 100 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden.

Εurogroup:Ενέκρινε τη διάσωση ισπανικών τραπεζών
To Εurogroup ενέκρινε το Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) με την Ισπανία, που θα επιτρέψει την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών με ποσό έως και 100 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Luc Frieden, μεταδίδει το Reuters.

«Eπισημοποιήσαμε ό,τι συζητήθηκε στα δύο προηγούμενα eurogroup», δήλωσε ο Luc Frieden.

Τα κεφάλαια δεν θα διοχετευθούν αμέσως διότι ο έλεγχος των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Νωρίτερα το Euro2day μετέδωσε:

"Τους όρους του Memorandum of Understanding για το περιβόητο ισπανικό πακέτο των 100 δισ. ευρώ αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί θα υπογράψουν τους όρους του ισπανικού μνημονίου για την παροχή του πακέτου που προβλέπεται ότι θα έχει εκταμιευθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2013.

Προτού η Ισπανία αποφασίσει ακριβώς πόσα κεφάλαια χρειάζεται, θα πρέπει να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου για τον τραπεζικό κλάδο, όπου τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό 18 ετών.

«Το σχέδιο είναι να υιοθετήσουμε το προσχέδιο ως έχει», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters και συμπλήρωσε: «Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν τους επόμενους μήνες, αφού έχουμε και τα stress tests ανά τράπεζα τον Σεπτέμβριο, που θα ξεκαθαρίσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης για κάθε τράπεζα και θα ανοίξουν τον δρόμο για τον σχεδιασμό των πλάνων ανασυγκρότησης τον Οκτώβριο όπως ορίζεται και από το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στο MoU».

Η κατάσταση στην Ισπανία, πάντως, είναι οριακή. Η χθεσινή δημοπρασία ομολόγων ήταν απογοητευτική, με αυξημένο κόστος δανεισμού και χαμηλή ζήτηση για τους ισπανικούς τίτλους, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το μη βιώσιμο επίπεδο του 7%.

Επίσης, η λαϊκή οργή εντείνεται. Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, λίγο αφού πέτυχε τους ειδικούς όρους για το πακέτο στήριξης των τραπεζών, προχώρησε στα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ανακοίνωσε μέτρα 65 δισ. ευρώ με αύξηση της φορολογίας και κατάργηση επιδομάτων, που εκτιμάται ότι θα επιδεινώσουν την ύφεση. Οι Ισπανοί κατεβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

Το πακέτο αφορά 14 τράπεζες, το 90% δηλαδή του ισπανικού τραπεζικού κλάδου. Ανοιχτό παραμένει τι πρόκειται να γίνει στις περιπτώσεις όπου τα stress tests δείξουν ότι μία τράπεζα… απλούστατα δεν σώζεται. Η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν αυτές οι τράπεζες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί.

Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πρώτη δόση της τάξεως των 30 δισ. ευρώ θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Το δάνειο από τον ΕFSF θα έχει διάρκεια 15 έτη με επιτόκιο 3% - 4%. Από τη στιγμή όπου θα τεθεί σε λειτουργία ο ESM, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του ισπανικού προγράμματος. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 9% μέχρι τα τέλη του 2012 και να τον κρατήσουν σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v