Μείωση παραγωγής θα εξετάσει ο OPEC

Ο OPEC θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης του επισήμου ορίου παραγωγής κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι.

Μείωση παραγωγής θα εξετάσει ο OPEC
Ο OPEC θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης του επισήμου ορίου παραγωγής κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην τακτική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρήσουν κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσε στέλεχος του πετρελαϊκού καρτέλ.

Ο αξιωματούχος (που διατήρησε την ανωνυμία του) αναφερόμενος στην ποικιλία που διαπραγματεύεται στην αγορά της Νέας Υόρκης τόνισε ότι ”εάν το WTI (West Texas Intermediate) πέσει κάτω από τα 40 δολ., θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν κατά 1 με 1,5 εκατ. βαρέλια”.

Οι υπουργοί Πετρελαίου των μελών του καρτέλ θα συζητήσουν την πολιτική της παραγωγής τους στη Βιέννη στις 30 Ιανουαρίου.

Η Σαουδική Αραβία, πάντως, η μεγαλύτερη εξαγωγέας του OPEC, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μείωσης της προσφοράς πετρελαίου.

”Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσονται τα γεγονότα”, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Αλί αλ-Ναΐμι.

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε την Πέμπτη κατά 5% στη Νέα Υόρκη, κατακτώντας το φράγμα των 45 δολ. για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες, όταν αξιωματούχοι από το Ιράν και το Κατάρ δήλωσαν πως, παρά τη μείωση της υπερβάλλουσας παραγωγής που αποφάσισε το καρτέλ τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να υπάρχει πλεόνασμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v