Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ:"ΟΚ" για επόμενη δόση δανείου στην Πορτογαλία

Το «πράσινο φως» για την άμεση εκταμίευση 1,48 δις. ευρώ προς την Πορτογαλία έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

ΔΝΤ:ΟΚ για επόμενη δόση δανείου στην Πορτογαλία
Το «πράσινο φως» για την άμεση εκταμίευση 1,48 δισ. ευρώ προς την Πορτογαλία έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Πορτογαλία στα 21,13 δισ. ευρώ.

«Η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, παρά το δυσμενές κλίμα στην ευρωζώνη, είναι αξιέπαινη, και υπάρχουν καλοδεχούμενες ενδείξεις προσαρμογής στους δημοσιονομικούς και εξωτερικούς λογαριασμούς», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Nemat Shafik.

Όπως σημείωσε, «δεδομένων των τρομακτικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, θα είναι σημαντικό να διατηρήσει την προσήλωσή της στις ισχυρές πολιτικές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνει την διατηρήσιμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω της μεταρρύθμισης των αγορών εργασίας και προϊόντων, να ενισχύσει την δυναμική του χρέους και να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές. Η συνέχιση της εφαρμογής αυτού του προγράμματος πρέπει να υποστηριχθεί από την συνεχιζόμενη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης».

«Η δημοσιονομική ενοποίηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος του 2012 παραμένει επιτεύξιμος, αν και οι κίνδυνοι για την επίτευξή του έχουν αυξηθεί λόγω της ισχνότερης επίδοσης σε ότι αφορά τα έσοδα, κάτι που απαιτεί στενότερη παρακολούθηση των εξελίξεων και συνεχιζόμενες προσπάθειες για ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».

«Η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε στις δημοσιονομικές δομικές μεταρρυθμίσεις ήταν κρίσιμης σημασίας για την στήριξη των προσπαθειών προσαρμογής. Οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει αξιέπαινα μέτρα για να βάλουν σε τάξη τον δημόσιο τομέα και να βελτιώσουν τους δημοσιονομικούς θεσμούς. Θα πρέπει να επιμείνουν στην προσπάθειά τους να αντιστρέψουν την συνεχιζόμενη συσσώρευση καθυστερήσεων, ειδικότερα μέσω της ταχείας και συνολικής εφαρμογής των νέων διαδικασιών ελέγχου των δαπανών», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v