Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία: Λήξη απεργίας σε πλατφόρμες πετρελαίου

Μετά από απεργία δύο εβδομάδων που στοίχισε το 15% της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου της χώρας και ώθησε την τιμή Brent πάνω από τα 100 δολ/βαρέλι, η κυβέρνηση παρενέβη.

Νορβηγία: Λήξη απεργίας σε πλατφόρμες πετρελαίου
Στα άκρα έφτασε η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης του Όσλο και των εργαζομένων στις πλατφόρμες πετρελαίου που είχε δημιουργήσει εντάσεις και στη διεθνή αγορά μαύρου χρυσού. Μετά από απεργία δύο εβδομάδων που στοίχισε το 15% της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου της χώρας και ώθησε την τιμή Brent πάνω από τα 100 δολ/βαρέλι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει.

Βάσει της νορβηγικής νομοθεσίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στους εργαζόμενους του κλάδου να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τερματίζοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

«Έπρεπε να πάρω αυτή την απόφαση για να προστατεύσω τα ζωτικά συμφέροντα της Νορβηγίας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Hanne Bjurstroem επισημαίνοντας πως το βασικό πρόβλημα ήταν ο κλάδος φυσικού αερίου «όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να υπονομευθεί η αξιοπιστία της Νορβηγίας ως προμηθευτή.

Επισημαίνεται ότι η Νορβηγία είναι η όγδοη πετρελαιοεξαγωγός χώρα και η δεύτερη σε εξαγωγές φυσικού αερίου.

Αιχμή του δόρατος είναι τα αιτήματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες πετρελαίου για τις συντάξεις. Ζητούν συνταξιοδότηση στα 62 έτη, ενώ είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους στη χώρα, με κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 180.000 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v