Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση ενός έτους στην Ισπανία για το έλλειμμα

Παράταση 1 έτους σε Ισπανία για τους στόχους ελλείμαμτος αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup σύμφωνα με το Reuters. Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί και το μνημόνιο για τράπεζες. Το 7% χτύπησαν και πάλι τα 10ετή.

Παράταση ενός έτους στην Ισπανία για το έλλειμμα
Παράταση ενός έτους στην Ισπανία ώστε να πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες. Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών. Πάνω από το 7% και πάλι όμως, εκτοξεύθηκε η απόδοση των 10ετών ομολόγων.

Το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει παράταση της προθεσμίας για επίτευξη μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θα προτείνει να γίνει αναθεώρηση των στόχων στο 6,3% για το 2012 από 5,3% στον προηγούμενο στόχο, το 4,5% για το 2013 και το 2,8% για το 2014.

"Οι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας θα αναθεωρηθούν ώστε να της δοθεί ένας ακόμη χρόνος" δήλωσε ένας από τους τρεις διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο και συμπλήρωσε: "Δεν πρόκειται για μία μονομερή κίνηση. Η Ισπανία πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές για να πετύχει τον στόχο και αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη στο Ecofin. Θεωρώ ότι θα της δοθεί ένας ακόμη χρόνος"

Οι άλλοι δύο διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο, δήλωσαν πως η αναβολή θα δοθεί στη Μαδρίτη με αντάλλαγμα νέα μέτρα.

Επίσης, το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι σήμερα θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ισπανίας και της Ε.Ε. για το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών. Επικαλούμενο κυβερνητική πηγή της Μαδρίτης, το Reuters αναφέρει ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για δημιουργία bad bank και για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% για όλες τις τράπεζες της χώρας. Το δάνειο αναφέρεται ότι θα είναι 15ετές πιθανότατα με επιτόκιο 3% - 4%.
 
Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είναι ασφυκτική για την Ισπανία με την απόδοση των 10ετών τίτλων να ξεπερνά και πάλι το 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v