Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση της Κομισιόν στο σκάνδαλο Libor

Στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς παρεμβαίνει και η Κομισιόν κι ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier δηλώνει ότι ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές.

Παρέμβαση της Κομισιόν στο σκάνδαλο Libor
Στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς παρεμβαίνει και η Κομισιόν κι ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier δηλώνει ότι ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διαμόρφωσης του Libor, και όχι μόνο. Ένα από τα μέτρα που τίθενται επί τάπητος είναι να κηρυχθεί ποινικό αδίκημα η χειραγώγηση των κρίσιμων δεικτών για τη λειτουργία της αγοράς. 

Ο Μ. Barnier χαρακτήρισε τη χειραγώγηση αυτών των επιτοκίων «προδοσία» που ενδεχομένως να επιφέρει «συστημικές επιπτώσεις». Και δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Bundesbank ζήτησε αλλαγές κάνοντας λόγο για ένα σύστημα που «εύκολα» πέφτει θύμα χειραγώγησης. «Είναι ευάλωτο στην απάτη» δήλωσε ο Andreas Dombet μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι η αυτορρύθμιση υπηρετεί το γενικό συμφέρον» δήλωσε ο κ. Barnier στους FT και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία».

Η έρευνα από το επιτελείο του κ. Barnier μπορεί να διαρκέσει μήνες. Οι Financial Times όμως, αναφέρουν ότι ενδεχομένως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις ως προς το εάν οι συγκεκριμένοι δείκτες θα πρέπει να διαμορφώνονται από επίσημα όργανα και όχι από ανεξάρτητους οργανισμούς και βεβαίως για το εάν συντελεί τελικά ποινικό αδίκημα η χειραγώγησή τους.

Ένα από τα μείζονα αιτήματα είναι να διαμορφώνεται το Libor και οι άλλοι δείκτες από πραγματικές συναλλαγές και όχι από εκτιμήσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπως συμβαίνει σήμερα. Είναι κοινός τόπος ότι θα ήταν καλύτερα να διαμορφώνονται από πραγματικές κινήσει της αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δεν υπάρχουν αρκετές συναλλαγές για να διαμορφώνεται ένα καθημερινό ή έστω εβδομαδιαίο επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v