Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Δεν βλέπει οριστική λύση στη Σύνοδο

Η Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία να ληφθούν αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης, αναφέρει η Fitch. Υποχωρεί το ρίσκο Grexit.

Fitch: Δεν βλέπει οριστική λύση στη Σύνοδο
Η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου δεν αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία να ληφθούν αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης, αναφέρει η Fitch στην τελευταία εξαμηνιαία της έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών και την παγκόσμια οικονομία.

Η συστημική κρίση που πλήττει το ευρώ και η καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών της ευρωζώνης δεν θα υποχωρήσει μέχρι να παρουσιαστεί ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης προς μια στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, υπογραμμίζει η Fitch, προσθέτοντας ότι αν η Σύνοδος επιτύχει κάποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, θα αποτελέσει ορόσημο προς την επίλυση της κρίσης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Fitch αναφέρει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει υποχωρήσει μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει το πρόγραμμα διάσωσης.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ συνεχίζει ακάθεκτη και η θέση της χώρας όσον αφορά τη ρευστότητα επιδεινώνεται, καθιστώντας απολύτως επιτακτική την ανάγκη να επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ και την εκταμίευση των δόσεων.

Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός της δημοσιονομικής λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με την σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει μεγάλο.

Η Fitch υπενθυμίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012, προχώρησε σε νέο γύρο υποβαθμίσεων χωρών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε 6 χώρες της ευρωζώνης κατά 16 συνολικά βαθμίδες, με την Ισπανία να δέχεται δύο μεγάλα χτυπήματα – συνολικά υποβαθμίστηκε κατά 5 βαθμίδες – που οδήγησαν την αξιολόγηση της στο "ΒΒΒ". Σε "Α+" με αρνητικό outloοκ υποβαθμίστηκε η Ιαπωνία, ενώ δώδεκα αναπτυγμένες χώρες έχουν αρνητικό outlook και καμία θετικό.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v