Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merkel: Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στην κρίση

Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, σημειώνει η Άγκελα Μέρκελ, μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Merkel: Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στην κρίση
Δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, σημειώνει η Άγκελα Μέρκελ, μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως οι ηγέτες θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν απερίσκεπτες υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν.

Μιλώντας στην Buntestag, τόνισε ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως  η Ευρώπη χρειάζεται νέα κίνητρα για να περιοριστεί η ανεργία στους νέους.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι τα Ταμεία της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δήλωσε πως τα κεφάλαια της ΕΤΕπ πρέπει να ενισχυθούν κατά 10 δισ. ευρώ. 

Αναφερόμενη στις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία, η κ. Merkel είπε πως οι κ.κ. Monti και Rajoy έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Υπογράμμισε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστη τραπεζική εποπτεία, ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν μια λάθος οικονομική κίνηση και θα ήταν αντιπαραγωγικά.

Επίσης, διαφώνησε με τις προτάσεις της ΕΕ ότι αμοιβαία ευθύνη για το χρέος είναι απαραίτητη για την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξουν επαρκείς έλεγχοι . 

Επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν έχει απεριόριστη δύναμη και πως αν πιεστεί πολύ, αυτό θα έχει απρόβλεπτε συνέπειες για την Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο, αναμένει επίμαχες συζητήσεις με την προσοχή στραμμένη στη Γερμανία, ενώ δήλωσε πως θα ρωτήσει τις χώρες τις ΕΕ εάν είναι έτοιμες για αλλαγές στις Συνθήκες και πως θα τονίσει στους εταίρους της ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v