Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη τραπεζών και εγγύηση καταθέσεων μέσω ESM

Στην έκθεση που συνυπογράφουν Draghi, Barroso, Rompuy και Juncker αναφέρεται μεταξύ άλλων η πρόταση για στήριξη των τραπεζών και εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης

Στήριξη τραπεζών και εγγύηση καταθέσεων μέσω ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των τραπεζών, αλλά και για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν οι επικεφαλής των 4 κυρίαρχων ευρωπαϊκών θεσμών ενόψει της κρίσιμης συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Στην 7σέλιδη έκθεση που συνυπογράφουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται και αυτή η πρόταση.

«Η αξιοπιστία ενός τέτοιου ταμείου έγκειται στο ποσό που ενδέχεται να διατεθεί για τη στήριξη των τραπεζών» αναφέρει η έκθεση των «4» και συμπληρώνει: «όσον αφορά την ευρωζώνη, το ESM θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα δημοσιονομικό εργαλείο για την εγγύηση των καταθέσεων».

Τον τελευταίο καιρό, η ίδρυση ενός ενιαίου ταμείου που θα αναλαμβάνει το κόστος ενδεχόμενης διάλυσης τραπεζών και θα εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις στην ευρωζώνη, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης στο πλαίσιο του αιτήματος για τραπεζική ενοποίηση. Η έκθεση των «4» αναφέρεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο» που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα μέλη της ΕΕ ενώ όμως, θα κάνει παράλληλα τη διαφοροποίηση σε μέλη και μη μέλη της ευρωζώνης. Αναφέρει δε, ότι «αρχικά θα χρηματοδοτείται από εισφορές των τραπεζών»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v