Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Στα 16-25 δισ. ευρώ οι ανάγκες τραπεζών

H Ισπανία ανακοίνωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο κυμαίνονται μεταξύ 16-25 δισ. ευρώ. Από 51 ως 62 δισ. ευρώ στο ακραίο σενάριο.

Ισπανία: Στα 16-25 δισ. ευρώ οι ανάγκες τραπεζών
H Ισπανία ανακοίνωσε ότι με βάση τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των oίκων Oliver Wyman και Roland Berger, υπό το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 16 με 25 δισ. ευρώ, ενώ υπό το ακραίο σενάριο μπορεί να φτάσουν τα 51 - 62 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το ακραίο σενάριο, τα stress tests του λογιστικού οίκου Oliver Wyman προβλέπουν ότι αν το ΑΕΠ της Ισπανίας συρρικνωθεί κατά 6,5% και η πτώση στις τιμές των κατοικιών φτάσει το 60%, οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 51 - 62 δισ. ευρώ. Με βάση το αντίστοιχο σενάριο ο λογιστικός οίκος Roland Berger προβλέπει κεφαλαιακό κενό 51,8 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, αναφέρεται ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δεν χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια και ότι τα προβλήματα περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη ομάδα τραπεζών, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες δράσεις.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προσθέτει ακόμα ότι η διάσωση ύψους 100 δισ. ευρώ, δίνει στη χώρα μεγάλο περιθώριο για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών.

Το αίτημα της Ισπανίας για στήριξη των τραπεζών

Το επίσημο αίτημα προς την ΕΕ για στήριξη των τραπεζών θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, επεξεργαζόμαστε ήδη τις λεπτομέρειες, δήλωσε ο ισπανός υπουργός οικονομικών Luis De Guindos, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που έφεραν την Ισπανία να καταθέτει το αίτημα στο σημερινό Eurogroup.

Η Ισπανία θα έχει όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάσωση των τραπεζών έως τα τέλη Ιουλίου, υπογράμμισε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η ανεξάρτητη έκθεση που έχει ζητήσει η Ισπανία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι το βράδυ η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει επισήμως το αίτημα για το πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών της.

Ισπανία: Άλμα επιτοκίου στο 6,072% για 5ετή

Η Ισπανία ξεπέρασε τον στόχο κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, αντλώντας 2,20 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο στόχος είχε τεθεί μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Από τα ομόλογα λήξεως το 2017 η Ισπανία άντλησε 602 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,072% από 4,960% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι 3,1 φορών στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξεως το 2015 η Ισπανία άντλησε 918 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,457% από 4,876% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 3,2 φορές έναντι 3 φορών στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξεως το 2014 η Ισπανία άντλησε 700 εκατ. ευρώ. Η μέση απόδοση υπερδιπλασιάστηκε καθώς διαμορφώθηκε στο 4,706% από 2,069% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v