Πρώτες οικονομικές εκτιμήσεις του φονικού σεισμού

Το οικονομικό κόστος της βιβλικής καταστροφής που έπληξε τη ΝΑ Ασία αρχίζουν να μετρούν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Τεράστιες οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο και την οικονομία της Σρι Λάνκα, μικρότερη η ζημιά για τον ασφαλιστικό κλάδο, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Πρώτες οικονομικές εκτιμήσεις του φονικού σεισμού
Το οικονομικό κόστος της βιβλικής καταστροφής που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία αρχίζουν να καταμετρούν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις –ειδικά του ασφαλιστικού και του ταξιδιωτικού κλάδου.

Τις χειρότερες επιπτώσεις προβλέπεται να υποστεί η οικονομία της Σρι Λάνκα, όπου ο τουρισμός καταλαμβάνει το 20% του ΑΕΠ, το οποίο αποτιμάται στα 18 δισ. δολ. Οι ζημιές στην Ινδία και την Ταϊλάνδη εκτιμώνται μικρότερες και οι δύο οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα.

Ο τουρισμός συνιστά ζωτικό τμήμα των οικονομιών που επλήγησαν, αφού προσφέρει θέσεις εργασίας σε 19 εκατ. ανθρώπους στη ΝΑ Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Στις Μαλδίβες νήσους τα δύο τρίτα της απασχόλησης εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Και βεβαίως είναι τεράστιο το κόστος που αφορά την αλιεία, τη γεωργία και την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικότερα, καθώς χιλιάδες κτίρια και σκάφη έχουν καταστραφεί.

Στη Σρι Λάνκα η διακοπή των τουριστικών επισκέψεων προβλέπεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4% από 5%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν στο πρώτο δεκάμηνο του έτους κατά 11%, στα 266 εκατ. δολάρια, στη χώρα.

Το χρηματιστήριο της χώρας άνοιξε με βύθιση 4,1% στην πρώτη συνεδρίαση μετά την καταστροφή, με έντονες απώλειες για μετοχές όπως η κορυφαία ξενοδοχειακή John Keells.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 6% της οικονομίας της Ταϊλάνδης και στο 7% της Μαλαισίας. Η οικονομία της Ινδονησίας περιμένει από την τουριστική κίνηση το 2% του εθνικού προϊόντος της. Οι ξένοι τουρίστες έχουν ακυρώσει το 60% των κρατήσεων για την Πρωτοχρονιά στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στο Πουκέ και τις νότιες παραλίες της Ταϊλάνδης.

Η ασφαλιστική Thai Reinsurance δήλωσε με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ότι περιμένει ζημιές 100 εκατ. μπαχτ (2,6 εκατ. δολάρια) εξαιτίας των τσουνάμι, χωρίς να κάνει εκτίμηση για το συνολικό κόστος των ζημιών από την καταστροφή.

Το Κέντρο Ελέγχου Κρίσεων της Μαλαισίας εκτιμά ότι συνολικά το κόστος της καταστροφής ανέρχεται για τη χώρα στα 30,22 εκατ. ριγκίντ ή 8 εκατ. δολάρια.

Στην Ινδία το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 1% στην οικονομία των 575 δισ. δολαρίων και ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Ο ασφαλιστικός κλάδος επίσης μετρά τις ζημιές, αλλά οι περισσότερες διεθνείς ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν ότι το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο από τα 27 δισ. δολάρια στα οποία ανήλθε το κόστος για τους τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ νωρίτερα στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v