Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Παρατείνει το πρόγραμμα "Operation Twist"

Η Fed αποφάσισε την Τετάρτη να παρατείνει το πρόγραμμα "Operation Twist", με την αγορά $ 267 δισ. μακροπρόθεσμων ομολόγων ως το τέλος του 2012. Διατηρεί επιτόκιο στο 0%-0,25%.

Fed: Παρατείνει το πρόγραμμα Operation Twist
Η Fed αποφάσισε την Τετάρτη να παρατείνει το πρόγραμμα "Operation Twist", με την αγορά $ 267 δισ. μακροπρόθεσμων oμολόγων ως το τέλος του 2012.

Ταυτόχρονα θα πουλήσει μια αντίστοιχη ποσότητα βραχυπρόθεσμων ομολόγων για να μη μεταβληθεί το μέγεθος του ισολογισμού της.

"Η παράταση του προγράμματος θα δημιουργήσει καθοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια" σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για τις πίεσεις στις διεθνείς αγορές.

"H αύξηση των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό" αναφέρει η ανακοίνωση. "Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό από ότι στις αρχές του έτους".

Τα μέλη της Fed διατήρησαν αμετάβλητο στο 0% με 0,25% το εύρος του παρεμβατικού επιτοκίου και εξέφρασαν τη θέση ότι οι οικονομικές συνθήκες θα επιβάλλουν την διατήρηση των επιτοκίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως τα τέλη του 2014.

Η Fed τονίζει ότι "είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετη δράση αν κριθεί απαραίτητο για την προώθηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και την διατήρηση της βελτίωσης στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών"

Μειώνει προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, η Fed μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 στο 1,9% με 2,4%, από 2,4% με 2,9% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός το 2012 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,2% και 1,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9% με 2%.

Όσον αφορά την ανεργία, η Fed προβλέπει ότι θα παραμείνει πάνω από το 8% ως το τέλος του 2012.

Bernanke: Η Ευρώπη "αντίθετος άνεμος" για ΗΠΑ - Υπάρχει ρίσκο στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει τρεις "αντίθετους ανέμους", δήλωσε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Fed, Ben Βernanke.

Ο πρώτος είναι η Ευρώπη, όπου η ύφεση πλήττει τους αμερικανικούς εξαγωγείς, ενώ αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές. Ο δεύτερος, είναι η αργή βελτίωση στην αγορά κατοικίας. Ο τρίτος, είναι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Bernanke σημείωσε ότι η Fed έκανε την Τετάρτη ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομία και προσθέσε ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες στην οικονομία και οι εξελίξεις στην Ευρώπη.

Αναγνώρισε ωστόσο, ότι "κάθε ένα από αυτά τα έκτακτα προγράμματα έχει κάποιο κόστος και ρίσκο όσον αφορά την λειτουργία της αγοράς και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και με την στρατηγική εξόδου και δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ελαφρά τη καρδία".

Υπογράμμισε ακόμα ότι "η νομισματική πολιτική δεν είναι πανάκεια" και ότι από μόνη της "δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v