Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη ζητά ο Barroso

"Η Ευρώπη είτε θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, είτε θα κατακερματιστεί" δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στους FT. "Υπάρχει σαφής θέληση μεταξύ των κρατών-μελών για περισσότερη ολοκλήρωση".

Τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη ζητά ο Barroso
Και οι 27 χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να επιτρέψουν διασυνοριακή εποπτεία για τις μεγάλες τράπεζές τους στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, η οποία μάλιστα θα πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο έτος.

Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά και από τις προτάσεις της ίδιας της Κομισιόν και να πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη βαθύτερη ενοποίηση.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχουν οι συνθήκες για να προχωρήσουμε περισσότερο που ειλικρινά δεν υπήρχαν στο παρελθόν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πιο σαφής επίγνωση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών για την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο στην ολοκλήρωση, ειδικότερα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα από την κρίση».

Ο κ. Barroso ζήτησε επίσης πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και ένα ταμείο διάσωσης, που θα χρηματοδοτείται από φορολογία επί των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Η πρότασή του είναι να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο, η οποία θα έχει την εξουσία να επιβάλει τη διάλυση μιας τράπεζας και ζημίες στους μετόχους χωρίς την έγκριση των εθνικών αρχών. Ζητά επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς τις υπάρχουσες προτάσεις για το ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, που προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο σε εθνικό επίπεδο.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν ενστάσεις στις προτάσεις του, καθώς η Βρετανία έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Επίσης, ο κ. Barroso ζητά υλοποίηση των προτάσεών του χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αυτό, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνο το Βερολίνο καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με νέες συνθήκες.

«Η Ευρώπη πάντα προχωρούσε βήμα-βήμα» δήλωσε ο κ. Barroso αναφερόμενος στα συγκεκριμένα εμπόδια και συμπλήρωσε: «Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Η Ευρώπη είτε θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά είτε θα κατακερματιστεί».

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Bundesbank

Κατά της τραπεζικής ενοποίησης, εάν δεν συνοδεύεται από ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση τάσσεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, στην πρώτη επίσημη αντίδραση στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σε μία τραπεζική ένωση μπορεί να απαιτηθεί η χρήση των κεφαλαίων των φορολογούμενων πολιτών μίας χώρας για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα μίας άλλης χώρας» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Sabine Lautenschlaeger και συμπλήρωσε: «Όποιος πληρώνει τα σπασμένα θα πρέπει να έχει και τον έλεγχο, ειδικότερα όταν πρόκειται για τόσο μεγάλα κεφάλαια όσο για αυτά που απαιτούνται σε τραπεζικές κρίσεις»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v