Βήμα-βήμα... η Yugansk καταλήγει στην Gazprom

Η κρατική Rosneft θα αγοράσει την Baikal Finance, που αγόρασε προς 9,34 δισ. δολάρια τη Yuganskneftegaz, βασική μονάδα παραγωγής της Yukos Oil. Η Rosneft βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο.

Βήμα-βήμα... η Yugansk καταλήγει στην Gazprom
Η κρατική ρωσική εταιρία Rosneft ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Baikal Finance Group, την εταιρία που αγόρασε προς 9,34 δισ. δολάρια τη Yuganskneftegaz, τη βασική μονάδα παραγωγής της Yukos Oil, η οποία εξάγει το 11% των πετρελαίων της χώρας.

Τη Rosneft με τη σειρά της έχει δρομολογηθεί να αγοράσει η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος της Rosneft, Alexander Stepanenko, δεν δημοσιοποίησε το ποσό που θα πληρώσει η εταιρία για την εξαγορά της Yugansk, την οποία το Κρεμλίνο κατέσχεσε και διέθεσε μέσω δημοπρασίας, για να εξασφαλίσει φορολογικές οφειλές 23 δισ. δολ. της Yukos.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Με την εξαγορά της Yugansk έκλεισε μια ετήσια διαμάχη της ρωσικής κυβέρνησης και της Yukos, που βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να αναρριχηθούν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Με την εκποίηση, η Yukos ”χάνει” το 60% του πετρελαίου της και εξακολουθεί να έχει φορολογικά χρέη 10 δισ. δολαρίων.

Η Rosneft βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Gazprom. Με την ενοποίησή τους οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν μια κολοσσιαία ενεργειακή εταιρία, όπου το κράτος θα διατηρεί μερίδιο 51%.

Η συμφωνία καταδεικνύει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι η δημοπρασία της Yuganskneftegas ήταν μια καλοστημένη κίνηση που αποσκοπούσε να ευνοήσει τις κρατικές εταιρίες. Σε εκείνη τη δημοπρασία έλαβαν μέρος δύο εταιρίες: η Gazpromneft, η πετρελαϊκή μονάδα της Gazprom που έχει αποφασιστεί να απορροφήσει τη Rosneft, και η Baikal Finance Group.

Για να αποφύγουν να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του αμερικανικού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Yukos για να αποτρέψει την πώληση, η Gazprom απεκδύθηκε της Gazpromneft λίγο πριν από τη δημοπρασία, την οποία εντέλει κέρδισε η Baikal Finance Group.

Επικεφαλής της Rosneft είναι ο Sergei Bogdanchikov, ορκισμένος εχθρός του Mikhail Khodorkovsky, του βασικού μετόχου και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Yukos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v