Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Απειλεί για μπαράζ υποβαθμίσεων σε ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών χωρών της ευρωζώνης, προειδοποιεί η Moody’s με νέα ανάλυσή της για την Ευρώπη.

Moody΄s: Απειλεί για μπαράζ υποβαθμίσεων σε ΕΕ
Οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών χωρών της ευρωζώνης προειδοποιεί η Moody’s με νέα ανάλυσή της.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «καθώς η Ισπανία οδεύει προς εξωτερική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το αυξημένο ρίσκο για τους πιστωτές της μπορεί να πυροδοτήσει επιπλέον κινήσεις σε επίπεδο βαθμολόγησης. Οι επίσημες εκτιμήσεις για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί και η έμμεση εξάρτηση της χώρας από την ΕΚΤ αυξάνει».

Η Moody's υπολογίζει τις αυξημένες παρενέργειες από αυτές τις πιέσεις και θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να αποτυπώσει τα ρίσκα από το ισπανικό χρέος στους πιστωτές του, αναφέρεται. Σημειώνεται ότι η Ισπανία βαθμολογείται από τον οίκο με Α3 και αρνητικό outlook.

Η Μοοdy’s εκτιμά, όμως, ότι το πρόβλημα των τραπεζών στην Ισπανία αφορά τη χώρα και δεν δείχνει πιθανό να αποτελεί βασική πηγή μόλυνσης για την περιοχή, με εξαίρεση την Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας επίσης εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Αντίθετα, ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εξηγεί, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες των επενδυτών σε ελληνικούς τίτλους, τόσο άμεσα ως αποτέλεσμα της μετατροπής των αξιών, όσο και έμμεσα ως αποτέλεσμα των σοβαρών μακροοικονομικών συνεπειών που πιθανότατα θα ακολουθήσουν. Θα σημάνει επίσης πιθανή απειλή για την ύπαρξη του ίδιου του ευρώ, σημειώνει.

Το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας επηρεάζει κυρίως τη βαθμολόγηση της Κύπρου (Ba1, αρνητικό Οutlook), της Πορτογαλίας (Ba3, αρνητικό Οutlook), της Ιρλανδίας (Ba1, αρνητικό Οutlook), της Ιταλίας (A3, Αρνητικό Οutlook) και της Ισπανίας.

Αν όμως η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και το γεγονός δημιουργήσει απειλές για την ύπαρξη του νομίσματος, η Moody’s θα εξετάσει τη βαθμολογία όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων όσων σήμερα βαθμολογούνται με Aaa, όπως η Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v