Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φερ Γερμανίας – Ισπανίας για τράπεζες

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Ευρώπη ζητώντας λύση στο πρόβλημα των Ισπανικών τραπεζών. Δεν ζητάμε άμεσα βοήθεια λέει η Μαδρίτη. Μέσω EFSF και Μνημονίου η χρηματοδότηση είναι η γραμμή Βερολίνου. Η μέση λύση.

Μπρα ντε φερ Γερμανίας – Ισπανίας για τράπεζες
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Ευρώπη αναζητώντας λύση στο πρόβλημα των Ισπανικών τραπεζών. Η Ισπανία δηλώνει δια μέσου του ισπανού υπουργού Οικονομικών πως η Ισπανία δεν αναζητά άμεση βοήθεια για τις τράπεζές της και περιμένει τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου προκειμένου να προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Από την πλευρά της η Γερμανία ξεκαθαρίζει ότι η βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο δια μέσου της κλασσικής οδού του… μνημονίου και της χρηματοδότησης της χώρας. Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του EFSF είναι ξεκάθαρες, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταθέτουν αιτήματα βοήθειας στο ταμείο διασώσεων, επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.

"Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει", σημειώνει, προσθέτοντας ότι "η Ισπανία αξίζει σεβασμού για τις προσπάθειές της να ξεκαθαρίσει την πραγματική κατάσταση των τραπεζών της".

Πρόκειται για μια ιδέα που απορρίπτει κάθετα μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Μαδρίτης η οποία δεν θέλει να εξαναγκαστεί σε αυτή την «ταπείνωση».

Από όλες τις πλευρές διαρρέεται ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για βοήθεια. Στο παρασκήνιο όμως οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς.

H συμβιβαστική λύση

Σε συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία φαίνεται πως οδεύουν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob). Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ισπανία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σε οικονομική μεταρρύθμιση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η λύση αυτή έχει δυο προτερήματα: αφενός αναγνωρίζεται ότι οι κρίσεις σε Ισπανία και Ελλάδα είναι διαφορετικής φύσης. Αφετέρου, με αυτό τον τρόπο περνούν οι θέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών που υποστηρίζουν ότι και στο μέλλον οι πόροι από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα μπορούν να καταβάλλονται μόνον σε κρατικές υπηρεσίες και ποτέ σε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα.

Εν τω μεταξύ τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες διαψεύδεται δημοσίευμα της εφημερίδας Welt που υποστηρίζει ότι η Ισπανία θα μπορούσε να λάβει προληπτική βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ήδη χθες κύκλοι της ισπανικής κυβέρνησης είχαν διαψεύσει τις φήμες περί προληπτικού δανείου από τον EFSF ή το ΔΝΤ.

Πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού


Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του G7 οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών απεύθυναν έκκληση στην Ευρώπη να βοηθήσει δραστικά τις υπερχρεωμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα λάβουν τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, ενώ ο ιάπωνας ομόλογος του, κ. Azumi έσπευσε να δηλώσει ότι η Ιαπωνία έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα επισημαίνει και το ΔΝΤ. Ερωτηθείσα σχετικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι η Ισπανία έχει ζητήσει βοήθεια από το Ταμείο, τονίζοντας όμως την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις ισπανικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v