Νεα μάχη στον ”πόλεμο της μπανάνας”

Ο Ισημερινός, η μεγαλύτερα χώρα εξαγωγής μπανάνας στον κόσμο, θα αρχίσει προσπάθεια συντονισμού ”αντίστασης” των κρατών Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει ενιαίο δασμό στις εισαγωγές του φρούτου, αναβιώνοντας μια ”μάχη” ηλικίας 9 ετών.

Νεα μάχη στον ”πόλεμο της μπανάνας”
Ο Ισημερινός, η μεγαλύτερα χώρα εξαγωγής μπανάνας στον κόσμο, θα αρχίσει τον επόμενο μήνα προσπάθεια συντονισμού ”αντίστασης” των κρατών Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει έναν ενιαίο δασμό στις εισαγωγές του φρούτου, αναβιώνοντας μια ”μάχη” ηλικίας 9 ετών.

Τα εξαγωγικά κράτη, μεταξύ των οποίων ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα και η Ονδούρα, ενδέχεται να ζητήσουν την διαμεσολάβηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ, την μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης μπανάνας στον κόσμο. Η Ευρώπη θέλει να επιβάλει ενιαίο δασμό της τάξης των 230 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Σήμερα η κοινότητα επιβάλει δασμό 75 ευρώ στους λατινοαμερικάνους παραγωγούς και πρόσθετο δασμό 680 ευρώ στις εισαγωγές που ξεπερνούν το πλαφόν της περιφέρειας.

Οι προτάσεις της ΕΕ εντάσσονται στο σχέδιο εφαρμογής τμήματος της συμφωνίας 2001 με τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική για την λήξη της διαμάχης όσον αφορά τον ”πόλεμο της μπανάνας” ενόψει τη καταληκτικής χρονολογίας του 2006 για την ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος εισαγωγών.

Οι λατινοαμερικανικές χώρες, που καταλαμβάνουν τα τέσσερα πέμπτα των εισαγωγών της ΕΕ, οι οποίες ξεπερνούν τους 3,4 εκατ. μετρικούς τόνους, ισχυρίζονται ότι οι εισαγωγές τους θα μειωθούν κατά 35% εάν εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί.

Οι εταιρίες όπως η Chiquita Brands International που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή μπανάνας στον κόσμο και η Fresh Del Monte, επεκτείνονται ταχέως στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση για τρόφιμα προβλέπεται να διογκωθεί μετά την ένταξη των ”10” νέων μελών, όπως η Πολωνία και η Τσεχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v