Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Σενάρια χάους αν φύγει η Ελλάδα από ευρώ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στη Ρωσία στην περίπτωση όπου πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πυροδοτήσει νέα παγκόσμια κρίση και βουτιά στην τιμή του πετρελαίου.

Ρωσία: Σενάρια χάους αν φύγει η Ελλάδα από ευρώ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στη Ρωσία στην περίπτωση όπου πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πυροδοτήσει νέα παγκόσμια κρίση και βουτιά στην τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του κέντρου, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, υπάρχει περισσότερο από 50% πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει και άλλες χώρες σε έξοδο από τη νομισματική ένωση. Μια επιδεινούμενη οικονομία, η οποία θα αυξήσει τον κίνδυνο να ενταθεί η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Πούτιν, και μια αυξημένη πολιτική καταστολή είναι οι βασικοί κίνδυνοι για τη Ρωσία, σύμφωνα με τη μελέτη του κέντρου, το οποίο συμβουλεύει τη ρωσική κυβέρνηση.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, θα δούμε την κλιμάκωση της πολιτικής βίας και της καταστολής από τη μία πλευρά και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης από την άλλη», σημείωσε ο Ντμιτρίεφ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη χώρα από το 2000 έως το 2004. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Πούτιν σε απώλεια ελέγχου και σε χαοτική πολιτική μεταμόρφωση», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κοινωνικές παροχές και θα απειλήσει να εξαλείψει κεφάλαια που οι Ρώσοι επενδυτές και επιχειρηματίες μεταφέρουν στην Ευρώπη.

«Υπάρχει μια ευρείας κλίμακας φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία, παρά την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Ντμιτρίεφ. «Και αυτά τα κεφάλαια φεύγουν προς το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που είναι η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ξένια Γιουντάεβα, chief economist της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, OAO Sberbank, στο χειρότερο σενάριο, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 2,1% και είναι πιθανό κεφάλαια ύψους 95 δισ. δολαρίων να φύγουν από τη χώρα μέσα σε έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v