Κατατέθηκε προσφορά για τη Wind της Enel

Ο Cesare Romiti επιβεβαίωσε τις φήμες και κατέθεσε προσφορά σε ρευστό για την εξαγορά της Wind, μονάδας τηλεπικοινωνιών της ιταλικής Enel. Η προσφορά αποτιμά τη Wind (η οποία κατέχει 50% συν μια μετοχή της Tellas) στα 12 δισ. ευρώ και πλέον.

Κατατέθηκε προσφορά για τη Wind της Enel
Ομάδα επενδυτών υπό την ηγεσία του Ιταλού Cesare Romiti κατέθεσε πράγματι, όπως φημολογούνταν, προσφορά σε ρευστό για την εξαγορά της Wind, μονάδας τηλεπικοινωνιών της κοινωφελούς επιχείρησης Enel, μια προσφορά που αποτιμά τη μονάδα στα 12 δισ. ευρώ και πλέον.

Στην προσφορά προβλέπονται επίσης επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στη ζημιογόνο μονάδα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και τη μείωση χρεών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επενδυτικής κοινοπραξίας, όπου πάντως δεν αποκαλύπτεται το ακριβές μέγεθος του προσφερόμενου ρευστού.

Από την Enel, η οποία παλαιότερα είχε απορρίψει μια πρώτη προσφορά που είχε καταθέσει για τη Wind ο Romiti, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Η κρατική κοινωφελής επιχείρηση ζητεί επί μακρόν να πωλήσει τη Wind, κατά προτίμηση μέσω διάθεσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Στόχος της είναι να συγκεντρωθούν 13 δισ. ευρώ, που είναι η λογιστική αξία του τηλεπικοινωνιακού φορέα συν τα χρέη του. Οι ιδιώτες αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η μετοχική αξία της Wind δεν ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Paolo Scaroni, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι ο επίδοξος αγοραστής θα πρέπει να διαθέσει 13 δισ. ευρώ.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο της Fiat Romiti, στο επενδυτικό κονσόρτσιουμ περιλαμβάνεται η οικογένεια Sawaris της Αιγύπτου, που ελέγχει τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Orascom, καθώς και επενδυτικές εταιρίες υπό την ηγεσία του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross και τον Γάλλο εμπειρογνώμονα επί των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων Philippe Nguyen.

Η ιταλική εφημερίδα ”La Republica” ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Romiti θα προσφέρει 1,5 δισ. σε ρευστό στην Enel για να αποπληρώσει τραπεζικό δάνειο και στη συνέχεια θα αγοράσει το 51% της Wind μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Το εναπομείναν μερίδιο θα διατεθεί με δημόσιες εγγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι η Wind κατέχει το 50% συν μια μετοχή της Tellas, της οποίας το υπόλοιπο μερίδιο κατέχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v