Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barnier:Απόφαση των μετόχων οι μισθοί σε τράπεζες

Σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται οι αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και όχι μόνο παρουσίασε ο Michel Barnier. Ζητά οι αμοιβές των στελεχών για όλες τις εισηγμένες να καθορίζονται από τους μετόχους.

Barnier:Απόφαση των μετόχων οι μισθοί σε τράπεζες
Το σχέδιό του για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται οι αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, και όχι μόνο, παρουσίασε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Michel Barnier. Στόχος του είναι να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα οι μέτοχοι όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και όλων των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιριών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για κοινοτική νομοθεσία, ο Μ. Barnier υποστηρίζει ότι οι μέτοχοι των εισηγμένων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις αμοιβές των στελεχών και να μειώνουν τα μπόνους.

«Για όλες τις εισηγμένες εταιρίες… τάσσομαι υπέρ της διαφάνειας και της αυξημένης ευθύνης στους μετόχους... Υποστηρίζω επί παραδείγματι υποχρεωτική ψηφοφορία των μετόχων για τις αμοιβές των στελεχών», δηλώνει ο Μ. Barnier.

Επισημαίνεται ότι ειδικότερα τα υψηλά μπόνους των τραπεζικών στελεχών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς το χάσμα που παρατηρείται σε αντιδιαστολή με τις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλο. Είναι μάλιστα θέμα που έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις κυρίως μετά τη στήριξη πολλών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008. Στη Βρετανία, επί παραδείγματι, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Aviva παραιτήθηκε όταν οι μέτοχοι καταψήφισαν τις αμοιβές του.

Ο Μ. Barnier δηλώνει επίσης πως οι μέτοχοι των εταιριών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν όρια στις αμοιβές των στελεχών τους. «Νομίζω ότι υποχρεωτικά οι μέτοχοι των εισηγμένων θα πρέπει να αποφασίζουν για δύο πράγματα: για την ανώτερη επιτρεπόμενη διάφορά ανάμεσα στον χαμηλότερο και στον υψηλότερο μισθό εντός της εταιρίας και για τον λόγο σταθερών και μεταβλητών παραγόντων που απαρτίζουν τις απολαβές των στελεχών», αναφέρει ο Μ. Barnier.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v