Η Frontline προς εξαγορά της ανταγωνιστικής Genmar

Η Frontline, η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοφόρων στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς για την General Maritime, σε μια συμφωνία που θα αυξήσει κατά το ένα τρίτο την δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου της Frontline.

Η Frontline προς εξαγορά της ανταγωνιστικής Genmar
Η Frontline, η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοφόρων στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς για την General Maritime, που έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αυξήσει κατά το ένα τρίτο την δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου της Frontline.

Η συγχώνευση με τα 43 τάνκερ της General Maritime, γνωστή ως Genmar, ”μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από διάφορες μορφές συνεργασίας –από πλήρη συγχώνευση έως κοινοπραξία στο μάρκετινγκ,” ανακοίνωσε η Frontline από τις Βερμούδες όπου εδρεύει.

Η Frontline συμπλήρωσε ότι έχει εξαγοράσει το 4,3% της Genmar και ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη Πέτρος Γεωργιόπουλος απέρριψε στις 3 Δεκεμβρίου αίτημα διεξαγωγής συνομιλιών.

Με την εξαγορά η μεταφορική δυνατότητα της Frontline θα αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια βαρέλια, που αντιστοιχεί στην παραγωγή πετρελαίου πέντε ημερών του OPEC.

Οι εταιρίες τάνκερ χρησιμοποιούν τα κέρδη τους που έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, με τελευταίο παράδειγμα την Shipholding Group, Νο.1 εταιρίας δεξαμενόπλοιων με έδρα στις ΗΠΑ, που εξαγοράζει την Stelmar Shipping προς 843 εκατ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Frontline John Fredriksen, ο πλουσιότερος πολίτης της Νορβηγίας, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ορισμένων εκ των μετόχων της Genmar για τη συγχώνευση των δύο εταιριών, σύμφωνα με την αίτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης χθες, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η Fidelity Investments είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Genmar, με μερίδιο 14,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Fidelity που εδρεύει στη Βοστώνη είναι επίσης ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος μέτοχος της Frontline, με μερίδιο 5,8%.

Ο 43χρονος Γεωργιόπουλος κατείχε το 7,3% της Genmar μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Frontline άρχισε να αγοράζει μετοχές της Genmar στις 27 Οκτωβρίου, σε τιμή μεταξύ 37,86 δολ. και 43,95 δολ.

Η Frontline ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει το μερίδιό της, που διαμορφωνόταν στο 5% περίπου στις 3 Δεκεμβρίου, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v