Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lagarde: Η λιτότητα δεν αποκλείει την ανάπτυξη

H λιτότητα εναντίον της ανάπτυξης είναι η συζήτηση των τελευταίων ημερών παραδέχτηκε τη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, υποστηρίζοντας ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το ανέκδοτο για Ελλάδα.

Lagarde: Η λιτότητα δεν αποκλείει την ανάπτυξη
"H λιτότητα εναντίον της ανάπτυξης" είναι η συζήτηση των τελευταίων ημερών παραδέχτηκε τη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, υποστηρίζοντας ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο.  

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τόνωση της ζήτησης δεν αρκεί από μόνη της για την επιστροφή στην ανάπτυξη και πρέπει να συνδυαστεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά εμπορευμάτων.

"Είναι προφανές ότι η παγκόσμια οικονομία σήμερα χρειάζεται υψηλότερη και καλύτερη ανάπτυξη", ανέφερε η κ. Lagarde.

"Το πώς θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από την επιλογή των κατάλληλων πολιτικών. Αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, διακινδυνεύουμε να χάσουμε μια δεκαετία ανάπτυξης, μια γενιά νέων ανθρώπων, και την ευκαιρία να βάλουμε την παγκόσμια οικονομία σε ασφαλές μονοπάτι", σημείωσε.

Η κ. Lagarde αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για τα υπερχρεωμένα κράτη, αλλά τάχθηκε υπέρ της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να περιοριστούν σε μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ζήτησης.

"Η ενίσχυση της ζήτησης είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομική μηχανή, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η τόνωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη", τόνισε η κ. Lagarde.

Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εμπορευμάτων και στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε.

Το ανέκδοτο για την Ελλάδα

Κατά την αναφορά της στην απελευθέρωση της αγοράς εμπορευμάτων, η κ. Lagarde έφερε ως παράδειγμα ένα "ανέκδοτο" για την Ελλάδα.

"Να σας φέρω ένα ανεκδοτολογικό παράδειγμα από την Ελλάδα. Επειδή το επάγγελμα των μεταφορέων στην Ελλάδα ήταν τόσο προστατευμένο, στην πραγματικότητα στοίχιζε λιγότερο να εισάγεις μια τομάτα από την Ολλανδία παρά να την αγοράσεις από έναν Έλληνα αγρότη. Υπάρχει κάτι πραγματικά λάθος σε αυτήν την κατάσταση. Σε αντίθεση με τον ψυχρό και υγρό Βορρά, η Ελλάδα έχει ένα φανταστικό κλίμα για την καλλιέργεια πεντανόστιμης τομάτας. Αυτός ο τομέας τώρα απελευθερώνεται, οπότε τα πράγματα ίσως πάνε καλύτερα στο μέλλον" ανέφερε η κ. Lagarde.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v